Teroristul iordanian Abu Musab al-Zarqawi, seful filialei irakiene a miscarii Al-Queda, omul cel mai cautat in Irak, pentru a carui prindere Statele Unite ofereau 25 de milioane de dolari, a fost ucis miercuri dupa-amiaza intr-o operatiune america
Teroristul iordanian Abu Musab al-Zarqawi, seful filialei irakiene a miscarii Al-Queda, omul cel mai cautat in Irak, pentru a carui prindere Statele Unite ofereau 25 de milioane de dolari, a fost ucis miercuri dupa-amiaza intr-o operatiune americano-irakiana asupra unei ascunzatori din apropiere de Baaquba. In momentul atacului, Zarqawi prezida o reuniune a grupului sau terorist. La cateva ore dupa ce seful Guvernului de la Bagdad, Nuri al-Maliki, a anuntat eliminarea lui Zarkawi, reteaua terorista Al-Queda a confirmat, printr-un comunicat difuzat pe un site islamist, uciderea liderului celulei din Irak a organizatiei si a amenintat ca va continua lupta impotriva fortei de ocupatie americane si a Bagdadului. Zvonurile privind succesiunea au inceput sa circule inca de ieri dupa-amiaza. Cel mai probabil, sefia filialei Al-Queda in Irak ii va reveni egipteanului Abu al-Masri, unul dintre subalternii iordanianului, presupus participant la infiintarea primei celule Al-Queda din regiunea Bagdad.
Al-Queda anunta "moartea unui martir"
"Va anuntam moartea ca martir a seicului nostru, combatantul Abu Musab al-Zarqawi", se arata in comunicatul semnat, in numele "biroului de informatii al Consiliului consultativ al mujahedinilor", de "adjunctul emirului", Abu Abdel Rahman al-Iraqi. In acelasi mesaj, Al-Queda isi reafirma sprijinul pentru liderul sau, Osama ben Laden. Autenticitatea documentului nu a putut fi confirmata imediat, insa textul a fost publicat pe site-ul al-Hesbah, considerat drept pagina Internet oficiala a organizatiei teroriste. Al-Maliki este cel care a formulat anuntul oficial privind anihilarea teroristului intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu ambasadorul american la Bagdad, Zalmay Khalilzad, si comandantul fortelor americane din Irak, generalul George Casey. Anuntul a declansat, in randurile asistentei, o furtuna de aplauze. Maliki a afirmat ca informatii privind locatia si activitatea lui Zarkawi fusesera puse in circulatie cu aproximativ 10 zile in urma. El a precizat ca o prima tentativa de anihilare a iordanianului esuase.
Tradat de oamenii sai
Din declaratiile generalului Casey rezulta ca operatiunea, desfasurata miercuri dupa-amiaza, la ora locala 18:15, a vizat "o ascunzatoare izolata si identificata". In urma atacului, in afara de Zarkawi au fost ucisi consilierul religios al acestuia, seicul Abdul Rahman, si cel putin alte sase persoane. Intre victime s-au aflat si doua femei, care faceau parte din echipa teroristului. Operatiunea a constat intr-un raid aerian american executat de doua avioane F-16, care au lansat doua bombe de aproape un sfert de tona de TNT fiecare. Apoi a avut loc o interventie la sol. Planul a fost organizat in baza unor informatii provenite de la membri ai conducerii miscarii lui Zarkawi. Acestia au deconspirat intalnirea teroristului de origine iordaniana cu unii dintre locotenentii sai, in apropiere de Baaquba. Politistii au sosit primii la fata locului, imediat dupa bombardament, urmati, la scurt timp, de militari din Divizia de Nord a fortei multinationale din Irak. Casey a precizat ca trupul neinsufletit al lui al-Zarqawi a fost identificat de fortele coalitiei, pe baza amprentelor digitale, a fizionomiei si a cicatricelor. Atat ambasadorul american la Bagdad, cat si oficiali irakieni au avertizat insa ca lupta impotriva insurgentilor nu se va incheia odata cu moartea lui al-Zarqawi.
Responsabil de numeroase atentate
Teroristul sunnit este acuzat, atat de Statele Unite, cat si de autoritatile de la Bagdad, ca a condus insurgenta irakiana, facandu-se responsabil si pentru numeroase rapiri si executii ale unor ostatici occidentali, dar si pentru atentatele sinucigase soldate cu sute de morti in Irak.
Desi premierul Maliki a precizat ca operatiunea de capturare a fost desfasurata de forte americane si irakiene, un oficial de la Amman a declarat ca si serviciile secrete iordaniene au fost implicate. Seful Guvernului de la Bagdad a negat veridicitatea acestei afirmatii. (I.C.)
Tragator neexperimentat, cu adidasi americani
Iordanianul Abu Musab Al-Zarqawi suferea o lovitura de imagine, in mai, anul acesta, armata americana difuzand un material video in care seful organizatiei Al-Queda din Irak era prezentat intr-o ipostaza relativ jenanta in raport cu pozitia detinuta in ierarhia Al-Queda. Inregistrarea, obtinuta, in aprilie, in urma unui raid in Yusufiyat, il infatisa pe Al-Zarqawi incaltat cu o pereche de pantofi sport, aparent de provenienta americana, apeland la ajutorul unuia din subalterni pentru a-si incarca automatul din dotare in cadrul unei trageri de antrenament. Materialul video a fost postat pe site-ul Departamentului american al Apararii, purtatorul de cuvant al armatei SUA din Irak apreciind, la acel moment, ca prinderea iordanianului era doar o chestiune de timp. (A.M.L.)
Haaretz lanseaza o teorie stupefianta
Zarqawi a fost prins viu de americani
Teroristul a fost predat irakienilor, care l-au ucis dupa ce l-au torturat, ca sa afle date despre Al-Queda
Un raid al aviatiei militare americane a pus capat razboiului fundamentalist purtat de Abu Musab al Zarqawi in Irak si Orientul Mijlociu. Analistul militar Iossi Melman, semnaleaza astazi in prestigiosul cotidian ebraic "Haaretz" o istorie care va produce valuri: dupa atacul aerian, Al Zarqawi a fost prins viu de americani, predat apoi irakienilor, care, dupa o vreme, l-au dus ranit grav la spital. Unde a si murit. Moartea mega-teroristului bucura toate fortele care s-au unit si s-au straduit in ultimii ani sa dea de urmele sale si sa-l lichideze. Al Zarqawi s-a aflat in spatele celor mai sangeroase atentate si rapiri ale unor cetateni straini comise pe teritoriul Irakului. O tinta predilecta au fost politistii locali. Acestia, sustinea liderul terorist, sunt "ochii, urechile si mainile ticaloase ale ocupantilor". Prima actiune mult mediatizata a fost incercarea de a-l asasina pe Salah Zeidan, fratele lui Nawaf, irakianul care a divulgat americanilor locul unde se ascundeau Uday si Qusay, cei doi fii ai lui Saddam Hussein. Nawaf si-a luat in mare graba sotia, cei patru copii si recompensa de 25 de milioane de dolari si, la bordul unui avion militar american, a disparut, undeva, in Statele Unite. Dar fratele sau, Salah, a ramas in Irak si a devenit tinta razbunarii lui al-Zarqawi. Rapirea si uciderea omului de afaceri evreu-american Nicholas Berg au fost organizate de acelasi al-Zarqawi. Berg, rapit la Mossul, avea pe filele pasaportului sau o stampila israeliana, destul pentru a fi suspectat ca este agent al Mossadului. Executia a fost filmata si transmisa de teroristi prin Internet. Potrivit serviciilor secrete, al-Zarqawi a fost cel care i-a taiat capul tanarului american, personal, cu un cutit de macelar. Filmul acestei atrocitati a socat intreaga lume.
O unitate speciala a Mossadului s-a aflat in permanenta pe urmele teroristului. Era foarte greu sa-l localizezi. Un responsabil al Mossadului spune: "Il cautai la Mossul, dar te trezeai cu un atentat impotriva unei sinagogi la Istanbul, alergai dupa el la Bagdad si il identificai in Maroc sau Madrid, in spatele unor actiuni sangeroase antievreiesti, sau a rapirii celor doi ostatici bulgari. Ura impotriva evreilor intrecea dementa sa antiamericana. Practic, orice obiectiv israelian sau evreiesc din lume se afla pe lista viitoarelor atentate ale acestui criminal. Obiectivele din Israel in primul rand".
In iunie 2004, un tribunal din Amman, capitala Iordaniei, a condamnat 15 teroristi din reteaua lui Abu Musab Zarqawi la cate 15 ani de inchisoare pentru organizarea unor atacuri anti-israeliene in regatul hasemit.
Unitatea de elita a Mossadului care se afla pe urmele lui al-Zarqawi a accelerat ritmul dupa ce s-a aflat ca liderul terorist cauta sa obtina o bomba atomica primitiva pentru a rade de pe fata pamantului Tel Aviv-ul sau Eylat-ul, port la Marea Rosie. Sau o arma chimica, pentru a otravi apele Lacului Kineret (Tiberiada), principala sursa de apa potabila a Israelului. Poate numai Adolf Eichmann, killerul evreimii europene, a mai fost supus unei urmariri atat de intense de catre agentii Mossadului, ca Al-Zarqawi. (Tesu SOLOMOVICI)
Bush si Blair sunt fericiti
Decapitarea filialei irakiene a organizatiei teroriste Al-Queda a fost salutata de liderii din Occident, seful Executivului londonez apreciind, ieri, ca decesul lui Abu Musab al-Zarqawi "reprezinta o veste foarte buna". "O lovitura adusa organizatiei Al-Queda din Irak inseamna o lovitura adusa organizatiei Al-Queda la nivel global", a declarat premierul Tony Blair, citat de agentiile de presa internationale, deschizand, astfel, seria comentariilor pe marginea evenimentului. Evitand sa se pronunte asupra eventualelor efecte ale decesului lui Al-Zarqawi asupra insurgentei din Irak, ministrul de Externe britanic, Margaret Beckett, a precizat, la randul sau, ca "scoaterea acestuia din ecuatie s-ar putea dovedi in favoarea poporului irakian, dar si a Guvernului de la Bagdad".
"Si-a aflat sfarsitul"
Afirmatiile premierului britanic au fost reluate peste Ocean, presedintele american George W. Bush apreciind ca interventia trupelor aliate, soldata cu moartea liderului organizatiei Al-Queda din Irak, reprezinta "o lovitura puternica" adusa retelei teroriste, dar si o victorie in cadrul razboiului impotriva terorismului. "Al-Zarqawi si-a aflat sfarsitul", a anuntat liderul de la Casa Alba. "Ideologia terorii a pierdut unul din liderii cei mai vizibili si mai agresivi", a continuat presedintele american, anticipand, totusi, o continuare a violentelor, in pofida victorie repurtate de fortele aliate. "Ne asteapta vremuri dificile in Irak, care vor pune la incercarea rabdarea poporului american", a mai spus Bush.
"Nu va fi regretat"
Abu Musab al-Zarqawi "nu va fi regretat", a declarat purtatorul de cuvant al NATO, aflat, ieri, la Bruxelles, cu ocazia unei reuniuni a ministilor Aliantei. "Cred ca putem afirma fara riscuri ca nu va fi regretat", a precizat James Appathurai, citat de Mediafax. Prezent la reuniunea din Capitala Belgiei, secretarul american al Aparaii, Donald Rumsfeld, a calificat uciderea iordanianului drept un eveniment de o "importanta enorma" in lupta impotriva terorismului in intreaga lume, avertzand, totodata, ca aceasta nu va pune capat violentelor de pe teritoriul irakian. "Nimeni de pe planeta, in ultimii ani, nu a avut pe maini sangele atator oameni nevinovati, femei si copii, ca Zarqawi, care intruchipa viziunea medievala sumbra, sadica a viitorului", a spus Rumsfeld.
"O mare infrangere pentru Al-Queda"
Moartea teroristului iordanian reprezinta o "mare infrangere pentru al-Queda", a afirmat, ieri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. "Este in mod clar o mare infrangere pentru Al-Queda", a comentat Barroso. "Speram ca vom putea continua colaborarea cu toti partenerii nostri, pentru a ajunge sa vorbim despre violentele din Irak la timpul trecut", a mai spus presedintele Comisiei Europene, adaugand ca asteapta "cu nerabdare sa coopereze cu noul Guvern irakian, pentru a-l ajuta sa depaseasca provocarile" cu care se confrunta in prezent. (A.M.L.)
"Emirul lui ben Laden"
Abu Musab al-Zarqawi s-a nascut, in urma cu 39 de ani, in localitatea iordaniana Zarka, situata la 25 de kilometri de Amman, intr-o familie saraca, cu noua copii, apartinand tribului de Beni Hassan. Dupa denumirea localitatii natale, si-a schimbat numele real, Ahmed Fadil Hamdan Khalaylah, in Abu Musab al-Zarqawi, asa cum avea sa-l cunoasca o lume intreaga. In prima tinerete a plecat sa lupte in Afganistan impotriva armatei fostei URSS. Cu antecedente de delincventa inca din copilarie, el a fost cucerit de personalitatea islamistului iordanian Abu Mohamad al-Makdessi, pe care l-a intalnit in Pakistan, unde a lucrat, intre 1988 si 1992, la o publicatie jihadista. Zarqawi s-a antrenat in taberele teroriste din Afganistan si a revenit de multe ori in Iordania, in special in anii 90. De altfel, in Iordania a fost si condamnat, in 1996, la 15 ani de inchisoare. Amnistia acordata cu ocazia accederii pe tron a regelul Abdallah al II-lea i-a adus, insa, eliberarea, dupa numai trei ani de detentie. A fugit din Iordania in 1999, la scurt timp dupa desfiintarea unei celule care avea legaturi cu Al-Queda. In 2000 a fost condamnat, in absenta, la 15 ani de inchisoare, in procesul intentat celor 28 de membri ai celulei.
Condamnat de doua ori la moarte in contumacie
Dupa revenirea in Afganistan, unde si-a croit drum spre varful piramidei gruparii lui ben Laden, iordanianul s-a angajat in lupta impotriva fortelor americane dupa invazia din 2001. O perioada a fost cunoscut ca "teroristul intr-un picior", in urma unor informatii controversate, potrivit carora, in 2002, i-ar fi fost amputat unul din membrele inferioare, intr-un spital din Bagdad. In februarie 2003, cu o luna inainte de declansarea razboiului din Irak, Colin Powell l-a acuzat pe Abu Musab al-Zarqawi, in fata Consiliului de Securitate al ONU, ca reprezenta legatura dintre reteaua Al-Queda si fostul regim de la Bagdad, condus de Saddam Hussein.
In aprilie 2004, Zarqawi a revenit in atentie, dupa difuzarea unei casete video care prezinta decapitarea ostaticului american Nicholas Berg, care a marcat inceputul unei serii de rapiri, soldate deseori cu executii ale ostaticilor. In octombrie, acelasi an, gruparea sa, cunoscuta pana atunci sub denumirea de Tawhid wal Jihad (Unicitate si Razboi Sfant) a depus juramant de credinta fata de Al-Queda, iar in decembrie, Zarqawi a primit, de la ben Laden, titlul de "emir al Organizatiei Al-Queda in Mesopotamia".
Judecat in absenta, "emirul" a fost condamnat la moarte, prin sentinta pronuntata, la 6 aprilie 2004, de Curtea pentru Siguranta Statului din Iordania, care l-a acuzat de planificarea atentatului impotriva americanului Laurence Foley, responsabil al USAID, impuscat, la Amman, in octombrie 2002.
In decembrie 2005, a fost, pentru a doua oara, condamnat la pedeapsa capitala in contumacie, de un tribunal pentru siguranta statului de la Amman, pentru pregatirea unui atentat la granita cu Irakul. In opinia Serviciilor americane de informatii, al-Zarqawi a fost unul dintre cei mai buni experti in arme chimice si biologice ai retelei Al Queda. (I.C.)
Amenintarile liderului Al-Queda din Irak
Preluand modelul superiorilor sai din reteaua Al Queda, Abu Musab al Zarqawi, liderul incoronat al insurgentilor din Irak, a fost si el autorul unor mesaje de amenintare. BBC a realizat o selectie a textelor care, in ultimii doi ani, i-au fost atribuite temutului iordanian. Daca primul mesaj pus pe seama lui Zarqawi este datat ianuarie 2004, ultimul este de la inceputul acestei luni. La 2 iunie 2006, intr-o inregistrare audio de patru ore, difuzata pe internet, Zarqawi facea urmatorul apel: "Treziti-va si fiti gata sa va confruntati cu otrava serpilor siiti. Si nu ii luati in seama pe cei care va spun sa puneti capat sectarianismului si fac apel la unitatea nationala". La 26 aprilie 2006, intr-un mesja audio, Zarqawi se adresa "administratiei SUA si sefului sau, presedintele Bush, si tuturor cruciatilor care ii sustin pe evrei, avertizandu-va: nu veti avea viata usoara pe pamantul Islamului. Emirul si liderul nostru, seicul Osama bin Laden, v-a oferit un armistitiu pe termen lung (...), dar aroganta voastra v-a impiedicat sa acceptati aceasta oferta". "De ce nu spuneti adevarul despre soldatii vostri si despre faptul ca lupta lor nu are nici o putere, astfel incat popoarele voastre sa afle adevarul despre acest razboi? De ce nu le spuneti ca, in permanenta, soldatii vostri se sinucid pe capete? De ce nu spuneti ca soldatii vostri nu pot dormi daca nu iau somnifere si substante haluciongene, iar aceste pastile ii fac sa-si piarda mintile, permitand astfel generalilor vostri sionisti sa ii atraga intr-un masacru? De ce nu spuneti nici o vorba despre dezertarile in masa si despre revoltele tot mai numeroase care au loc in randul soldatilor vostri?", continua mesajul iordanianului. La finele lui 2005, in noiembrie, un site folosit cu predilectie de catre insurgentii irakieni posta urmatorul text audio, atribuit liderului Al Queda din Irak, care facea referire la atacul comis asupra a trei hoteluri din Iordania, soldat cu zeci de morti. "Am cerut lui Allah sa fie milostiv cu musulmanii, care nu au fost tinta noastra, desi se aflau in acel hotel care era un centru al imoralitatii".
Inainte de alegerile generale desfasurate in Irak, in ianuarie 2005, iordanianul ameninta, tot pe un site islamist: "Am declarat un razboi dur ideii de democratie si tuturor celor care vor sa puna in practica acest lucru. Candidatii la aceste alegeri incearca sa devina semizei, in vreme ce toti cei care ii vor vota sunt niste necredinciosi." Zarqawi a fost insa si expeditorul unei scrisori, in noiembrie 2004, in care, pe alt ton, cerea eliberarea militantei umanitare Margaret Hassan, luata ostatica si ucisa ulterior de rapitori. "Acesti oameni care folosesc prizonierii pe post de carti de joc nu cunosc religia noastra prea bine. In Islamul adevarat, femeile si copiii nu sunt ucisi. Noi nu ucidem niciodata oameni care nu trebuie sa moara", afirma iordanianul. In schimb, in aprilie 2004, liderul al Queda din Irak anunta, cu mandrie, reusita unor atentate: cel asupra sediului ONU din Bagdad, impotriva fortelor coalitiei de la Karbala, asupra militarilor italieni din Nasirya, a agentilor CIA si a fortelor poloneze de la Al Hilla. In ianuarie 2004, scrisoarea despre care s-a spus ca ar fi fost adresata de Zarqawi superiorilor sai din Al Queda, suna astfel: "Siitii reprezinta un obstacol insurmontabil. Ei sunt sarpele care se ascunde, scorpionul abil si malitios, dusmanul plin de venin.(...) Daca vom reusi sa taram siitii in arena unui razboi sectarian, va fi posibil sa ii trezim pe toti sunnitii".(L.P.)
Pretul petrolului a scazut
Dupa anuntul privind uciderea teroristului de origine iordaniana, pretul petrolului a scazut, ieri, sub 70 de dolari pe baril. Pe fondul violentelor si instabilitatii induse de razboiul impotriva Irakului au afectat, vizibil, in ultima perioada, productia de petrol din aceasta tara. In opinia vicepremierului irakian, Barham Salih, productia de petrol din aceasta tara se va dubla pana in anul 2010, de la doua milioane de barili pe zi, cat se inregistreaza in prezent, la 4,3 milioane. Analistii apreciaza, insa, ca aceste previziuni sunt prea optimiste. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.