Senatorii au amanat ieri luarea unei decizii asupra Ordonantei Gojdu, dezbaterea fiind marcata de insulte si proteste. Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, prezent la dezbateri, l-a jignit pe senatorul PRM Gheorghe Funar, ridicand vocea in Se
Senatorii au amanat ieri luarea unei decizii asupra Ordonantei Gojdu, dezbaterea fiind marcata de insulte si proteste. Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, prezent la dezbateri, l-a jignit pe senatorul PRM Gheorghe Funar, ridicand vocea in Senat, pentru ca acesta s-a declarat nemultumit de raspunsurile ministeriale si l-a acuzat pe reprezentantul Guvernului ca "incearca sa insulte inteligenta" senatorilor. Ministrul Mihai Razvan Ungureanu a evitat abil sa raspunda la intrebarea punctuala daca a solicitat si are acordul scris al Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane pentru a trata probleme care tin de Fundatia privata Gojdu. Ministrul Ungureanu a preferat sa relateze ca pe tot parcursul negocierilor in afacerea Gojdu reprezentantii BOR au fost informati prin intermediul directorului Fundatiei Gojdu de la Sibiu, care a fost in legatura permanenta cu Ministerul Afacerilor Externe. Ministrul Ungureanu s-a facut ca uita de protestele publice si repetate ale BOR care si-a exprimat opozitia fata de Ordonanta Gojdu in repetate randuri.
In luna martie Patriarhul Teoctist a sustinut in fata premierului Tariceanu pozitia Bisericii Ortodoxe Romane in conformitate cu Sfantul Sinod din 9 februarie 2006, care a incredintat inaltilor ierarhi ortodocsi din Transilvania si Banat reprezentarea intereselor BOR in chestiunea Gojdu. Pozitia BOR, prezentata intr-un protest inaintat Presedintiei, Guvernului si Parlamentului sustine retragerea Ordonantei de urgenta pentru ratificarea Acordului din octombrie 2005 si respectarea intocmai a Testamentului lui Emanuil Gojdu din 1869. Scrisoarea care sustine pozitia BOR a fost semnata de 15 inalti ierarhi ortodocsi din Transilvania, Banat si Ungaria. La solicitarea mai multor senatori, fiind expirat programul de lucru, la ora 13,00, Taracila a supus la vot prelungirea programului de lucru, insa, la semnele lui Radu Berceanu si Gyorgy Frunda, 42 de senatori au votat impotriva, doar 23 pentru, iar 4 s-au abtinut. Dezbaterea asupra Ordonantei Gojdu a fost astfel amanata pentru saptamana viitoare. Senatul este camera decizionala in privinta Ordonantei Gojdu, care consfinteste infiintarea unei Fundatii, paralel cu cea de la Sibiu, la Budapesta, blocandu-se astfel posibilitatile de recuperare a patrimoniului nationalizat abuziv de guvernul maghiar. Fostul ministru al Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, a recunoscut ca proiectul apartine PSD si a fost preluat de Alianta DA dovedindu-se "continuitate". "Stilul acesta capitulard, in ciuda intentiilor bune, nu ne face nici un bine, nu pot spune chiar tradare, desi uneori imi sta si acest cuvant pe limba", s-a adresat senatorul Adrian Paunescu ministrului Ungureanu criticand Ordonanta Gojdu. Senatorul Eugen Mihaescu (foto), care in timpul dezbaterii a asteptat nerabdator randul sau la cuvant, avea pregatita o mare pancarta pe care se afla scris "Ungureanu - Demisia!".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.