Ministerul Educatiei si Cercetarii a difuzat, ieri, o serie de precizari pentru candidatii inscrisi la testele nationale, referitoare la regulile examenului, pe care le publicam integral:
1. Accesul candidatilor in sali este permis pe baza bule
Ministerul Educatiei si Cercetarii a difuzat, ieri, o serie de precizari pentru candidatii inscrisi la testele nationale, referitoare la regulile examenului, pe care le publicam integral:
1. Accesul candidatilor in sali este permis pe baza buletinului/cartii de identitate (a certificatului de nastere, in cazul in care candidatul nu are buletin/carte de identitate) si a legitimatiei de testare, cel tarziu cu o jumatate de ora inaintea inceperii fiecarui test. In cazuri exceptionale, comisia de testare poate accepta in sala candidati care nu au documentele mentionate anterior, cu conditia ca acestia sa fie recunoscuti de un cadru didactic sau de doi candidati si sub rezerva prezentarii documentelor pana a doua zi; in caz contrar, lucrarea candidatului va fi anulata si candidatul va fi eliminat.
2. Candidatilor li se interzice intrarea in sali cu manuale scolare, materiale scrise sau altele care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare cu exteriorul. Nerespectarea acestor dispozitii duce la eliminarea din sala a candidatului de catre presedintele comisiei de testare, indiferent daca materialele respective au fost folosite sau nu si, dupa caz, la sanctionarea supraveghetorilor.
Candidatii se aseaza cate unul in fiecare banca, in ordine alfabetica, conform listelor afisate. Fiecare elev primeste o coala tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui si toate prenumele personale (in ordinea din cartea de identitate sau din certificatul de nastere) si completeaza citet celelalte date de pe coltul care urmeaza sa fie lipit. Candidatii vor primi atatea coli tipizate si atatea ciorne cate vor solicita si vor completa pe fiecare dintre acestea datele personale, in coltul care urmeaza sa fie lipit.
3. Inainte de inceperea fiecarui test, supraveghetorii vor explica elevilor modul de desfasurare a acestuia si modul de completare a datelor generale sau personale de pe foaia tipizata. Candidatii semneaza un proces-verbal de luare la cunostinta a informatiilor primite de la supraveghetori.
4. Rezolvarea subiectelor se face exclusiv pe foaia tipizata; solutiile scrise pe ciorne sau pe testul multiplicat nu se iau in considerare.
Coltul colii/colilor tipizate va fi lipit, in mod obligatoriu, de catre supraveghetori, dupa distribuirea subiectelor in sali si dupa ce candidatii au inceput sa scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor, iar supraveghetorii au verificat identitatea candidatilor, precum si completarea corecta a tuturor datelor prevazute.
Inscrierea numelui candidatilor pe foile tipizate, in afara rubricii care se sigileaza si orice alt semn distinctiv care ar permite identificarea lucrarii, atrag dupa sine anularea acesteia.
5. Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, nici un elev nu mai poate intra in sala. De asemenea, nici un elev nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia. Candidatii pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora de la distribuirea subiectelor in sali. In cazuri exceptionale, daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, el va fi insotit de catre unul dintre cadrele didactice care supravegheaza, pana la inapoierea in sala de testare.
6. Pentru elaborarea textului lucrarii scrise, elevii folosesc cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor creion negru. Se interzice folosirea, in timpul probelor scrise, a minicalculatoarelor, a riglelor de calcul, a altor mijloace de calcul sau a dictionarelor, hartilor etc. Pentru redactarea lucrarilor si pentru ciorne, se va folosi numai hartia distribuita elevilor de catre supraveghetori.
7. Candidatii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul in care unii elevi, din diferite motive (corectari numeroase, greseli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoastere etc.) doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, acestia vor primi alte coli tipizate. Colile folosite initial se anuleaza pe loc, mentionandu-se pe ele "anulat" si se semneaza de catre cei doi supraveghetori.
8. Dupa ce isi incheie lucrarile, elevii numeroteaza foile, sub indrumarea supraveghetorilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini. De exemplu, daca elevul a scris 5 pagini, numerotarea paginii a treia a lucrarii va fi 3/5. Dupa incheierea numerotarii, candidatii predau supraveghetorilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini.
9. La expirarea timpului acordat, elevii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului de lucru stabilit si afisat pe tabla. Ultimii trei elevi raman in sala pana la predarea ultimei lucrari.
10. La predarea lucrarilor, supraveghetorii bareaza spatiile nescrise, verifica numarul total de pagini scrise (si randuri, pentru paginile incomplete) si il trec in procesele-verbale de predare-primire, pe care le semneaza candidatii, precum si in rubrica speciala, prevazuta in acest scop pe prima pagina a lucrarii.
Aceste precizari sunt cuprinse in Metodologia de organizare si desfasurare a testelor nationale, aprobata prin Ordinul MEdC nr. 4871/31.08.2005.
Plata profesorilor
"Parintii nu trebuie sa dea sau sa adune bani pentru profesori. Sub nici un pretext. Ei sunt platiti pentru munca pe care o fac, iar noi le-am majorat indemnizatiile pentru activitatea din comisiile de examene tocmai pentru a descuraja acest tip de comportament ce nu-si are locul in scoala", a atentionat ministrul Mihail Hardau. MEdC a stabilit ca un presedinte de comisie sa primeasca 500 de lei noi, membrii si secretarii - cate 400 de lei noi, supraveghetorii - 40 de lei noi pe zi, iar informaticienii, cate un leu pentru fiecare candidat introdus in baza de date. Presedintele Centrului zonal de evaluare va primi 500 de lei, secretarul si membrii - cate 400 de lei, evaluatorii - cate 3,75 lei de lucrare, iar un informatician - 0,4 lei pentru fiecare candidat introdus in baza de date. Potrivit Statutului personalului didactic, aceasta activitate este considerata complementara, insumeaza, alaturi de activitatea didactica, 40 de ore pe saptamana si este platita separat de salariul de baza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.