Organizatia Greenpeace a descoperit zeci de hectare cu soia modificata genetic in Delta Dunarii si in Parcul Comana, arii protejate in care astfel de culturi sunt interzise. Desi  amendate, firmele care detin plantatiile refuza sa le distruga.

Organizatia Greenpeace a descoperit zeci de hectare cu soia modificata genetic in Delta Dunarii si in Parcul Comana, arii protejate in care astfel de culturi sunt interzise. Desi amendate, firmele care detin plantatiile refuza sa le distruga.

Chiar daca Romania a interzis in luna ianuarie a acestui an, printr-o ordonanta de guvern, cultivarea si testarea organismelor modificate genetic (OMG) in ariile protejate si la 15 km in jurul acestora, Greenpeace a descoperit doua companii care au incalcat legea, cultivand soia modificata genetic in parcuri naturale de-a lungul Luncii Dunarii, pe foste terenuri mlastinoase si paduri cu inalta valoare de conservare.

Este vorba de firma Grivco SA, care cultiva soia modificata genetic (MG) in Parcul National Comana si Lombardi Agro SA, care cultiva soia MG in imediata vecinatate a Deltei Dunarii. Probele de soia prelevate din aceste locatii au fost duse la un laborator certificat din Austria pentru analiza componentelor modificate genetic, iar rezultatele confirma ca soia este modificata genetic. La sfarsitul turului de documentare, Greenpeace a donat echipamentul de t estare a organismelor modificate genetic reprezentantilor Garzii de Mediu din judetul Tulcea pentru ca ei sa poata incepe controalele pe cont propriu in vederea decontaminarii complete de OMG.
„Prima companie care a incalcat Ordonanta Guvernului 195/2005 si care cultiva soia MG intr-o arie protejata este Grivco SA, apartinand lui Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator. Societatea a cultivat soia MG in vecinatatea Parcului National Comana, fapt ce a determinat Garda de Mediu sa o amendeze cu 350 milioane de lei vechi. Garda de Mediu a cerut, de asemenea, distrugerea culturilor de soia MG“, a declarat Anamaria Bogdan, purtatorul de cuvant al Greenpeace Romania. „Compania a depasit insa termenul-limita acordat pentru distrugerea culturilor, care era la sfarsitul lunii mai si a primit o a doua amenda de 800 milioane de lei vechi si un nou termen-limita, 19 iunie. Urmatorul pas va fi actionarea in instanta a companiei de catre autoritati, insa in momentul vizitei activistilor, compania ignora in continuare legea, irigand soia MG, fara a lua in considerare consecintele legale“, a spus Anamaria Bogdan.

Plante modificate genetic, långa rezervatia naturala


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.