Romania a inregistrat in primul semestru al anului un avans economic de 6,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cresterea a fost determinata in principal de cresterea volumului de activitate si a valorii adaugate brute in industrie, cu

Romania a inregistrat in primul semestru al anului un avans economic de 6,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cresterea a fost determinata in principal de cresterea volumului de activitate si a valorii adaugate brute in industrie, cu 4,8%, constructii - 20,4% si servicii - 6,8%, potrivit unui comunicat al INS. Contributia acestor sectoare la formarea PIB a fost estimata la 84,2%. INS noteaza ca in domeniul serviciilor sunt incluse activitatea de comert, transporturi, posta si telecomunicatii, turism, hoteluri si restaurante, administratie publica si aparare, invatamant, sanatate si alte servicii pentru agenti economici si populatie. In ceea ce priveste agricultura, valoarea adaugata bruta a scazut cu 5,3%. Agricultura are insa un aport relativ mic in primele luni ale anului, ponderea in PIB fiind in primul trimestru din acest an de 2,7%.

Consumul ia amploare

In ceea ce priveste utilizarea PIB, se remarca avansul cu 10,9% al consumului populatiei si cu 4,3% al consumului administratiei. Cresterea consumului a fost determinata, in special, de majorarea volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul, cu 20,4%, mentioneaza INS. Formarea bruta de capital fix s-a majorat cu 11,4%, iar in cadrul acesteia investitiile au o pondere de 88,8%. Comertul exterior a continuat sa aiba o influenta negativa asupra dinamicii PIB, in conditiile in care exporturile au avansat cu 13%, iar importurile cu 18,7%.

Productia industriala a crescut mai lent

Cresterea productiei industriale s-a incetinit in luna aprilie la 0,5%, comparativ cu 7,8% in aceeasi luna a anului trecut, iar avansul in primele patru luni a scazut de la 5,9% la 3,5%. In ceea ce priveste industria prelucratoare, cresterea din perioada ianuarie-aprilie a acestui an a fost de 3,7%, fata de 7,2% in intervalul similar din 2005. Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a crescut cu 4,3% in primele patru luni. In luna aprilie 2006, comparativ cu aprilie 2005, cifra de afaceri totala a scazut insa cu 1,5%. Cresterea economica a Romaniei s-a incetinit anul trecut la 4,1% comparativ cu nivelul record de 8,4% atins in 2004. Pentru acest an autoritatile au prognozat un avans al PIB de 6%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.