Beri-beri este o boala care se intalneste la unele populatii subdezvoltate din tarile in curs de dezvoltare. Potrivit ""Dictionarului de medicina Larousse"", boala este rara in tarile industrializate si ii atinge pe cei cu o alimentatie foarte dezech
Beri-beri este o boala care se intalneste la unele populatii subdezvoltate din tarile in curs de dezvoltare. Potrivit ""Dictionarului de medicina Larousse"", boala este rara in tarile industrializate si ii atinge pe cei cu o alimentatie foarte dezechilibrata, ca alcoolicii sau persoanele in varsta. Tratamentul cu vitamina B1 duce la vindecarea completa.
Auzit in limba romana, numele domnului Barry si al doamnei sale este identic cu al maladiei Beri-Beri. Pana sa ajunga protagonistul anchetei ""spaga la fregate"", dl George Barry si consoarta Georgiana s-au aflat probabil, in fisele institutiilor care sunt puse sa pazeasca informatiile sensibile. Georgica era aproape roman, asa il apelau cunoscutii din industria aeronautica si cea de aparare si inainte de Revolutie, si dupa.
Legatura cu institutiile noastre s-a consolidat si prin casatoria cu tanara Georgiana, mutata cu arme si bagaje la Londra, sediu de referinta pentru afacerile firmei British Aerospace. Dl general Stanculescu, sef al Departamentului Inzestrare a Armatei, a fost mereu atras de farmecul marelui oras. Cei care i-au cunoscut pe dl si dna Barry, George si Georgiana, isi sterg acum rapid din agende numele lor, reperele de identificare ale unor contacte ce ar putea fi stanjenitoare in afacerea fregatelor.
Contractul, care a fost cu discutii de la lansare, ne-a deschis partia pentru un lobby necesar din partea Marii Britanii pentru intrarea in NATO si in UE. Dar acum se vede cat de greu apasa comisioanele pe asemenea afaceri strategice. Pana la descalcirea tuturor firelor din acest ghem va curge multa apa pe Tamisa. Pe Dambovita, jgheabul de beton accepta doar debite mici, asa incat apa Capitalei pute greu, mai ales pe timp de vara, cand si anchetele intra in vacanta.
In aceasta afacere cu plati pe sub masa a fost pus sa joace un rol si dl Ion Iliescu. Sunt convins ca la 19 august 2004, cand isi punea semnatura pe jurnalul de bord al fregatei Ferdinand, in santierele din Porthsmouth, presedintele nu stia despre comisioanele de 7 milioane de lire sterline platite in acest contract. Structurile care informau CSAT trebuia insa sa stie, iar neinformarea presedintelui Romaniei devine acum automat un subiect de ancheta. Si nu doar DNA va putea lamuri cine si ce a dat si a luat ilegal, ci si Parchetele Militare. Derobarea rapida a Ministerului Apararii de contractul sulfuros nu aduce si o blocare a anchetei la usa cazarmei.
SRI, SIE si contrainformatiile militare presupun ca pot avea vreo stire despre cele 10 milioane de euro garantati de statul roman, care au avut circuite protejate.
Banii lasa insa urme; perchezitia din cartierul de lux al Londrei, la domiciliul sotilor Georgica, a dovedit-o.
Paralela dintre ""Spaga la fregate"" si boala Beri-Beri nu este intamplatoare. Comisioanele in afaceri sunt cu atat mai oneroase cu cat este tara mai saraca sau mai corupta. Suspectarea lui Barry George ca a bagat mana in butoiul cu aur al vistieriei statului roman nu este rodul anchetei facute de luptatorii anticoruptie de la noi. Domn Georgica a fost urmarit de Politia britanica, in cautare de pesti mari in helesteul lui Tonny Blair.
Partea nostima a momentului la care actor principal a fost Ion Iliescu s-a numit in termeni de protocol ""festivitatea de comisionare a fregatei Ferdinand"". Premonitie sau nu, din ceremonia uitata de atunci au ramas in actualitate doar comisioanele.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.