deosebirile dogmatice sunt doar cateva: conducatorul Bisericii Catolice este Papa, catolicii cred in Purgatoriu, Duhul Sfant care purcede si de la Dumnezeu-Tatal, si de la Dumnezeu-Fiul (Filioque), impartasania care se face cu paine nedospita (ostie)
deosebirile dogmatice sunt doar cateva: conducatorul Bisericii Catolice este Papa, catolicii cred in Purgatoriu, Duhul Sfant care purcede si de la Dumnezeu-Tatal, si de la Dumnezeu-Fiul (Filioque), impartasania care se face cu paine nedospita (ostie). In Biserica Catolica exista mai multe rituri pe langa ritul majoritar roman impartasit astazi, dupa Conciliu Vatican II, in limbile nationale. Exista catolici de rit bizantin (albanezi, arabi, romani, ucraineni, unguri), de rit caldeean, de rit armean, de rit alexandrin (etiopieni si copti), de rit antiohian (sirieni si maroniti). Primele dovezi ale prezentei catolicismului pe teritoriul romanesc sunt din secolul al XI-lea, datorate unor calugari-misionari benedictini. Pe langa ritul roman, in Romania exista catolici de rit bizantin si de rit armean.
Am discutat despre starea Bisericii Romano-Catolice din Romania cu Excelenta Sa, Monseniorul Ioan Robu. Actualul Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, Ioan Robu, s-a nascut in 1944, la Traian (Neamt), intr-o familie catolica. Este preot incepand din 1968. Intre 1973 si 1977, a facut studii la Roma, dupa care, pana in 1983, a fost profesor si rector la Institutul Teologic din Iasi. Este episcop din 1984 si arhiepiscop incepand din 1990.

"Aceasta a fost jertfa pe care a trebuit sa o indure biserica"
L-am intrebat pe IPS Ioan Robu despre cazurile de martiraj ale credinciosilor si ierarhilor romano-catolici din perioada comunista. Acesta ne-a vorbit despre figura luminoasa a monseniorului Vladimir Ghika si despre episcopul Durkovici, care a murit ca martir. De asemenea, au fost nenumarati laici, de credinta romano-catolica, care au fost persecutati, iar unii au si murit. Biserica Romano-Catolica a avut statut de Biserica tolerata, ceea ce inseamna ca n-a mai fost posibila succesiunea normala in cele sase dieceze. Au fost desfiintate congregatiile calugaresti care aveau multiple angajamente in domeniul social. Spre exemplu, in Bucuresti "Fratii scoalelor crestine" care functionau in incinta Liceului Catolic din preajma catedralei. Din 1948, Biserica Romana a pierdut reteaua de scoli si cea sanitara. "Aceasta a fost jertfa pe care a trebuit sa o indure biserica", ne-a spus IPS Robu. Dar, constatam, comunitatile s-au pastrat peste tot - ceea ce este un lucru foarte important. In Romania exista, astazi, conform recensamantului, aproximativ 1.400.000 de credinciosi catolici. Dar, se constata ca foarte multi au plecat in strainatate in ultima vreme, iar in anumite comunitati (din Moldova, spre exemplu) se constata un acut fenomen de imbatranire. Pe de alta parte, exista deja comunitati catolice de limba romana in mai multe tari occidentale, iar in Italia, Spania, Irlanda, Germania au fost trimisi si un numar de preoti romani care sa-i slujeasca.

Un timp in care traditii diferite vor trai bucuria credintei
I-am amintit monseniorului Robu despre vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania si despre constatarea unor avizati observatori ca astazi exista o atitudine de pasivitate: nu sunt exploatate suficient semintele sadite atunci.
IPS Ioan Robu ne-a spus: "Asta nu are prea mare importanta. A fost un eveniment agreat in egala masura si de unii, si de altii. Roadele acestei vizite nu pot fi cu usurinta identificate astazi, cand inca suntem aproape de acel eveniment. Cred ca multe lucruri trebuie sa aiba timp sa creasca si sa iasa la iveala. Eu spun aceasta, gandindu-ma la modul in care se intampla o convertire: dintr-o data iese la suprafata o lucrare care dureaza, poate, de ani de zile. Cred ca si aici e vorba de o schimbare lenta a unor prejudecati, e vorba de o gandire noua, purificata de amintirile urate ale trecutului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.