Abu Musab al-Zarqawi, liderul retelei Al-Qaida in Irak, a fost ucis miercuri seara la nord de Bagdad, intr-un raid aerian. Vestea mortii teroristului a fost confirmata de Nouri al-Maliki, premierul Irakului, si de reteaua Al-Qaida. Atacul american a

Abu Musab al-Zarqawi, liderul retelei Al-Qaida in Irak, a fost ucis miercuri seara la nord de Bagdad, intr-un raid aerian. Vestea mortii teroristului a fost confirmata de Nouri al-Maliki, premierul Irakului, si de reteaua Al-Qaida. Atacul american a fost organizat pe baza unor informatii furnizate de membrii din conducerea organizatiei teroriste.
O data cu cel mai cautat om din Irak, responsabil de atentate sangeroase, rapiri si decapitari de ostatici, au fost ucisi alti sapte membri ai Al-Qaida. Inainte de uciderea lui Zarqawi, autoritatile din Bagdad au eliberat 600 de prizonieri.

Iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, liderul retelei Al-Qaida in Irak, a fost ucis miercuri seara la nord de Bagdad, intr-un raid aerian. Vestea mortii celui mai cautat om din Irak, care a condus o campanie sangeroasa de atacuri cu bomba, rapiri si decapitari de ostatici, a fost confirmata, ieri, de prim-ministrul irakian.

„Astazi, liderul Al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a fost eliminat“, a declarat premierul irakian Nouri al-Maliki in aplauzele ziaristilor prezenti la conferinta de presa transmisa in direct de tel eviziunea irakiana, la care a participat Zalmay Khalilzad, ambasadorul SUA in Bagdad, precum si generalul George Casey, comandantul fortelor americane din Irak. Premierul Irakului le-a explicat ziaristilor ca Al-Zarqawi a fost ucis in cursul unui raid desfasurat in noaptea de miercuri spre joi intr-o casa situata la 65 de kilometri nord-est de Bagdad, in provincia Diala, mai exact in apropiere de capitala provinciei, Baaquba. Potrivit CNN, liderul gruparii teroriste a murit la zece minute dupa incheierea operatiunii, din cauza ranilor. Oficiali din cadrul Ministerului irakian de Interne au precizat ca in acelasi raid au fost ucisi alti zece apropiati ai temutului lider terorist. Moartea lui Al-Zarqawi a fost confirmata si de reteaua Al-Qaida intr-un comunicat pe site-ul sau pe Internet. Organizatia terorista a amenintat, insa, ca va continua lupta impotriva fortei americane de ocupatie.

Operatiune americano-irakiana
Ambasadorul SUA in Irak a declarat ca moartea lui Abu Musab al-Zarqawi reprezinta un succes important pentru Irak si pentru razboiul impotriva terorismului. Oficialul american l-a descris pe Al-Zarqawi ca fiind „nasul crimelor sectare“ din Irak si a avertizat ca moartea liderului Al-Qaida nu va pune capat violentelor, dar este un pas important si un semn bun pentru Irak.
La randul sau, Nouri al-Maliki, care a preluat in luna trecuta conducerea guvernului din Bagdad, a declarat razboi deschis membrilor retelei Al-Qaida. „De cate ori va aparea un Al-Zarqawi, il vom ucide. Vom continua sa luptam impotriva oricui merge pe calea lui. Este un razboi permanent intre noi“, a mai afirmat oficialul irakian. Premierul irakian Nuri al-Maliki a anuntat ca liderul Al-Qaida in Irak a fost ucis intr-o operatiune comuna a armatei americane si irakiene.
Un oficial iordanian a declarat insa ca un rol important in aceasta operatiune l-au avut si serviciile de informatii ale Iordaniei. Zarqawi prezida o reuniune a „grupului sau terorist“ in momentul atacului, a afirmat oficialul iordanian, care nu a precizat daca la operatiune au participat si fortele irakiene.

Identificat dupa amprente
Primii sositi la fata locului dupa bombardamentul efectuat, potrivit BBC, miercuri dupa-amiaza, la ora locala 18.15, au fost politistii irakieni, urmati la scurt timp de militari din Divizia de Nord a fortei multinationale din Irak. Generalul George Casey a precizat ca trupul neinsufletit al lui Zarqawi a fost identificat de fortele coalitiei pe baza amprentelor si a unor resturi de tesuturi.
Comandantul fortelor americane din Irak a mai afirmat ca, in urma atacului, au fost ucisi atat cel mai temut lider al insurgentei sunnite din Irak, cat si consilierul sau religios, seicul Abdul Rahman.

Våndut de propria organizatie


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.