Cinci zile pe an, Arhivele Nationale ale Romaniei isi deschid portile pentru cetateanul de rand. O saptamana in care secole diferite se contopesc in sarbatoare. Arhivele Nationale ale Romaniei aniverseaza anul acesta 175 de ani de existenta in

Cinci zile pe an, Arhivele Nationale ale Romaniei isi deschid portile pentru cetateanul de rand. O saptamana in care secole diferite se contopesc in sarbatoare.

Arhivele Nationale ale Romaniei aniverseaza anul acesta 175 de ani de existenta institutionalizata. Timp de cinci zile, persoanele interesate de documentele aflate in patrimoniul Arhivelor au putut lua parte la o serie de evenimente menite sa-i apropie pe oamenii de rand de aceasta institutie si de a-i face constienti de importanta sa.
DOCUMENTE DIN ISTORIA ROMANILOR. In depozitele Arhivelor Nationale, nevazute prea des de oamenii de rand, stau asezate pe rafturi documente vechi de sute de ani, unele avand aproape un mileniu de existenta. In cadrul serviciului Arhive Feudale, Personale si Colectii, cele mai vechi documente detinute sunt cele din 1368 de la Vladislav I Vlaicu pentru Tara Romaneasca, iar pentru Moldova este cel din 1392 de la Roman Musat. Bucati palpabile de istorie, aceste documente pot sta marturie asupra culturii, continuitatii si statorniciei neamului romanesc pe aceste meleaguri. Pe langa aceste minunate documente, arhivele pastreaza bucati de vieti, arhive insumate in fonduri personale. Ai un sentiment ciudat, dar cu siguranta placut atunci cand, cu ajutorul unor documente, incerci sa construiesti un om, o viata a celui ale carui arhive le studiezi. Acest serviciu mai detine si colectii de documente asa-zise ""moldovenesti"" pentru perioada 1379-1939, documente ""muntenesti"", pentru perioada 1473-1945, si colectia documente istorice pentru perioada 1378-1931.

CINCI ZILE DOCUMENTARE. Saptamana Arhivelor a debutat cu vernisajul expozitiei Casa Regala a Romaniei cu prilejul implinirii a 140 de ani de la instaurarea monarhiei in Romania si 125 de ani de la proclamarea acesteia ca regat. Regele Mihai si Regina Ana s-au aplecat asupra documentelor pe care familia regala le-a creat. Carmen Dobrota, consilier al Serviciului de Publicatii si Activitati Stiintifice si Cultural-Educative, din cadrul Arhivelor Nationale ale Statului, afirma ca ""a fost mult peste asteptarile noastre aceasta intalnire in sensul ca noi nu stiam ca Majestatile lor nu-si mai inchipuiau ca ar mai fi putut gasi aici documentele familiei sau documente personale"".

PRILEJ. Arhivistii au ocazia sa studieze documente incredibil
de frumoase si bine realizate


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.