Obeliscul de la Costinesti si-a reluat locul pe plaja. Monumentul reconstruit a fost inaugurat ieri, la mai bine de 8 luni dupa ce vechiul simbol al ""statiunii tineretului"" a fost maturat de ape. La 23 septembrie 2005, Obeliscul din Cost
Obeliscul de la Costinesti si-a reluat locul pe plaja. Monumentul reconstruit
a fost inaugurat ieri,
la mai bine de 8 luni
dupa ce vechiul simbol
al ""statiunii tineretului""
a fost maturat de ape.


La 23 septembrie 2005, Obeliscul din Costinesti a fost doborat in urma unei furtuni puternice care a lovit statiunea. La 3 iunie 2006, un nou monument, proiectat de acelasi om care a realizat si prima sculptura, se inalta pe aceleasi nisipuri. La inaugurare, ieri, patru aparate de zbor de la Aerodromul Tuzla au zburat deasupra plajei.
ARTISTUL. Pentru proiectantul sau, Wilhelm Demeter, Obeliscul este un copil renascut. Chiar daca nu s-ar fi asteptat ca viata vechiului monument, ridicat in 1969, sa fie atat de scurta, el a primit cu mandrie, desi se afla la o varsta venerabila, sarcina de a-l proiecta din nou. Noul Obelisc este ""mai falnic si mai frumos"", el are 18,5 m inaltime (fata de 12 m cat avea inaintasul sau) este stralucitor de alb si a capatat o pozitie care-l avantajeaza. Monumentul mai are si alte elemente in plus. ""I-am facut cateva corecturi de linie. Umflatura aceea ovala de la mijloc nu era"", a spus Demeter. In curand, 12 scaune de piatra vor inconjura Obeliscul. In viziunea arhitectului proiectant, acestea vor fi ""un loc de meditatie, de contemplatie... de iubire"".
PLAJA. Desi nu a fost inaugurata o data cu Obeliscul, si plaja din Costinesti are o noua fata. Un golf, un canal si un podet o infrumuseteaza. Autoritatile mai au doar cateva finisaje de facut si promit ca in scurt timp o vor deschide oficial. Insa statiunea asteapta deja turistii.
Renasterea monumentului, care acum este mai mult decat un simbol, a fost salutata de mai multi oficiali care au luat parte la inaugurarea de ieri. Printre acestia s-a aflat si presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian. Prefectul de Constanta, Danut Culetu, a admirat si el cum a renascut statiunea si a spus luandu-l de umeri pe primarul Traian Cristea: ""Iata ce se poate face daca exista intelegere si colaborare"". Pe celelalte plaje ale litoralului romanesc nu se intampla insa acelasi lucru... dar acolo n-a venit prapadul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.