Cea mai cunoscuta icoana din lumea ortodoxa este poate cea a Sfintei Treimi, pictata de Andrei Rubliov, calugar rus iconograf, care a trait intre 1370 si 1430. Pana la Rubliov nu a existat o reprezentare a Sfintei Treimi, genialul calugar rus f

Cea mai cunoscuta icoana din lumea ortodoxa este poate cea a Sfintei Treimi, pictata de Andrei Rubliov, calugar rus iconograf, care a trait intre 1370 si 1430.

Pana la Rubliov nu a existat o reprezentare a Sfintei Treimi, genialul calugar rus fiind cel care si-a imaginat-o ca pe trei barbati, ingeri in acelasi timp. Inspirat din scena aratarii Domnului lui Avraam la stejarul din Mamvri, Rubliov infatiseaza momentul ospatarii. Pe Avraam ni-l imaginam aproape de masa, iar pe Sara, femeia lui, in cort, pregatind bucatele. Dar nu ei sunt importanti pentru icoana. Interpretarile spirituale ale icoanei scot in evidenta iubirea de oameni a lui Dumnezeu fata de om, iar faptul ca s-a aratat candva sub forma a trei oameni constituie prefigurarea intruparii Fiului si jertfa care a urmat. Fiecare dintre cei trei ingeri din icoana rusa este o persoana a Treimii: ingerul din spatele mesei este Tatal, cel din dreapta este Fiul, iar celalalt este Duhul Sfant. Aceasta adunare si pranzire la masa patriarhului Avraam arata ca Sfanta Treime se sfatuieste in privinta modului de mantuire a omului cazut. Episodul venirii la Avraam a Domnului este povestit in Geneza la capitolul 18, si se spune acolo ca Domnul a zis ca va veni negresit si la anul. A fost asa, desigur, dar a venit tot negresit si mai tarziu, cand s-a rastignit. De altfel, chipurile celor trei oameni din icoana, desi au o expresie calda, de bunatate si intelegere, au priviri triste. Pictata spre anul 1410 pentru Lavra Sfantul Serghie, cu hramul Sfanta Treime de langa Moscova, icoana lui Rubliov se afla astazi in Galeriile Tretiakov din Moscova. A fost retaurata in 1918. Viata iconografului rus a constituit subiectul celebrului film ""Andrei Rubliov"" al lui Andrei Tarkovski, o capodopera si el, ca si icoana.

""Si cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti impreuna, in acelasi loc. Si din cer, fara de veste, s-a facut un vuiet, ca de suflare de vant ce vine repede, si a umplut toata casa unde sedeau ei. Si li s-au aratat, impartite, limbi ca de foc si au sezut pe fiecare dintre ei. Si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai. Si erau in Ierusalim locuitori iudei, barbati cucernici din toate neamurile care sunt sub cer. Si iscandu-se vuietul acela, s-a adunat multimea si s-a tulburat, caci fiecare ii auzea pe ei vorbind in limba sa"" - (Fapte 2, 1-6)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.