Pescuitul industrial de ton rosu din Mediterana nu satura foamea de sushi a japonezilor. Japonezii sunt topiti dupa sushi, dar asta nu este o stire. Mai putini stiu faptul ca in prezent piata japoneza absoarbe peste 90% din cantitatea de ton
Pescuitul industrial de ton rosu din Mediterana nu
satura foamea de sushi
a japonezilor.


Japonezii sunt topiti dupa sushi, dar asta nu este o stire. Mai putini stiu faptul ca in prezent piata japoneza absoarbe peste 90% din cantitatea de ton rosu pescuit, apetitul cosumatorilor niponi fiind in continua crestere. Potrivit unui raport realizat de Greenpeace si World WildLife Fund (WWF), lacomia japonezilor pune in pericol prezenta tonului in Marea Meditarana. Ecologistii trag un semnal de alarma si au facut un front comun impreuna cu pescarii a caror activitate, dar si mod de viata sunt amenintate de pescuitul industrial. Astfel ca o comisie internationala va studia aceasta problema si, cu ocazia unui congres care va avea loc la Madrid (12-18 iunie), va trasa cateva recomandari pentru industria de profil, care an de an depaseste cotele de pescuit admise, spun ecologistii. Daca pescarii din zona isi fac treaba dupa metode invatate de la stramosii lor, cu plase de pescuit, flota industriala desfasoara adevarate demonstratii de pescuit high-tech, folosind ghidare din satelit si informatii de la avioane care survoleaza intinderi de apa, in timpul perioadei de imperechere. Apoi captureaza mii de exemplare, care sunt duse in ferme speciale. Dar, dupa cum spun ecologistii, acele centre sunt impropriu denumite ""ferme"", pentru ca tonul rosu nu se reproduce in captivitate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.