Miron Cozma
a ratat pentru a doua oara posibilitatea eliberarii conditionate din penitenciar. Comisia speciala intrunita ieri la
Penitenciarul Rahova a decis ca fostul lider al minerilor din Valea Jiului mai trebuie sa stea dupa gratii inca cel putin 12 luni.

Adus in urma cu cateva zile de la Timisoara la Bucuresti, pentru a fi audiat in Dosarul Mineriadei din 1990, ""Luceafarul huilei"" a trebuit sa-si sustina ieri cererea de eliberare conditionata in fata Comisiei de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova. Cei sase membri, printre care s-au aflat un procuror de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, directorul Penitenciarului Rahova, adjunctul acestuia si seful Compartimentului Integrare Sociala, au hotarat insa dupa cateva ore de deliberari ca nici de data aceasta fostul lider al minerilor nu este ""apt"" pentru a iesi din inchisoare inainte de termen.
BILELE NEGRE. Au atarnat greu in defavoarea ortacului infractiunile grave pentru care a fost condamnat in dosarele mineriadelor de la Stoenesti si Costesti, dar si faptul ca acesta a beneficiat deja de un act de clementa, si anume, gratierea pe care i-a daruit-o fostul presedinte Ion Iliescu inainte de a pleca de la Cotroceni. De asemenea, Comisia a considerat ca dosarul de condamnat al lui Cozma nu cuprinde suficiente dovezi care sa ateste ca acesta s-a indreptat si reeducat in timpul detentiei.
URMARI. Potrivit deciziei de ieri, ""Luceafarul huilei"" ar putea sa-si mai ceara eliberarea conditionata abia peste 12 luni, adica dupa data de 1 iunie 2007. Dar aproape ca nu i-ar mai folosi la nimic, pentru ca el isi va termina oricum de executat pedeapsa peste 13 luni. Cozma mai are insa o posibilitate legala. El poate ataca hotararea Comisiei la instanta. Potrivit avocatului sau, o astfel de contestatie va fi depusa cel mai tarziu luni, la Judecatoria Sectorului 5. Daca magistratii vor hotari ca fostul lider al minerilor indeplineste totusi conditiile pentru a iesi din penitenciar, atunci acesta ar putea fi eliberat.
PRIMUL ESEC. Nu mai departe de luna ianuarie a acestui an, judecatorii i-au respins lui Miron Cozma pentru prima data cererea de a iesi din inchisoare inainte de termen. Atunci el a trecut cu succes de Comisia speciala a Penitenciarului Timis si de judecarea in prima instanta a cererii sale. Numai ca magistratii Tribunalului Timis au avut ultimul cuvant si au dispus, in ultima instanta, ca ortacul sa mai stea dupa gratii cel putin cinci luni.

REACTIE