Directiva europeana privind timpul de lucru nu a intrunit nici de aceasta data acordul statelor membre. Cele doua tabere formate in Uniune intarzie sa ajunga la un compromis. Plafonul de 48 de ore de munca pe saptamana a impartit Uniunea Europea
Directiva europeana privind timpul de lucru nu a intrunit nici de aceasta data acordul statelor membre. Cele doua tabere formate in Uniune intarzie sa ajunga la un compromis.


Plafonul de 48 de ore de munca pe saptamana a impartit Uniunea Europeana in doua tabere, iar reuniunea de ieri a ministrilor Muncii din cele 25 de state membre nu a fost de ajutor pentru obtinerea unei solutii de compromis.
CU SAU FARA DEROGARI. Principalul obiectiv este reuntarea la derogarile de care au parte unele state, in special Marea Britanie, de la numarul mare de ore de munca acceptat de legislatia europeana. Britanicii, sustinuti de germani si de majoritatea statelor care au aderat in 2004, sustin ca timpul de lucru trebuie sa fie o chestiune unde fiecare tara sa aiba dreptul de a alege sistemul pe care vrea sa il aplice. Aceste tari sustin ca salariatii si angajatorii trebuie sa aiba dreptul de a negocia saptamani de lucru de peste 48 de ore.
De partea cealalta a baricadei se situeaza Franta, Suedia sau Spania. Aceste state militeaza pentru drepturile si protectia angajatilor si cer abolirea progresiva a derogarilor.
INVINSI. La finalul reuniunii din Luxemburg, Austria a facut exact ce au facut si presedintiile anterioare ale UE - a renuntat sa duca munca de convingere cu cele doua tabere. Revizuirea directivei privind timpul de lucru se dezbate din 2004 si nimeni nu reuseste sa deblocheze discutiile, din moment ce adoptarea ei necesita unanimitate.
""Am inregistrat un esec rasunator"", a declarat repre-zentantul Austriei, la capatul a 12 ore de negocieri. ""Am facut tot posibilul pentru un acord, dar unele state s-au pus de-a curmezisul. Sunt sceptic cu privire la sansele viitoarelor presedintii de a debloca discutiile"", a mai spus el.
REVIZUIRI. Documentul nu impiedica statele membre sa isi protejeze pe cat posibil angajatii. De pilda, Franta poate fi libera, in continuare, sa isi mentina numarul de 35 de ore de lucru pe saptamana, plafonul cel mai scazut din UE. Un alt obiectiv al revizuirii sunt orele de garda, pe care legea europeana le considera timp normal de lucru, iar multe state membre nu respecta aceasta prevedere.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.