Parea un fel de privilegiu ciudat in urma cu doar cativa ani. ""Plec cu firma la munte"" sau ""in week-end-ul asta n-am timp de nimic, am un teambuilding"", asa se laudau unii dintre angajatii romani ai companiilor multinationale. Distractie pe b

Parea un fel de privilegiu ciudat in urma cu doar cativa ani. ""Plec cu firma la munte"" sau ""in week-end-ul asta n-am timp de nimic, am un teambuilding"", asa se laudau unii dintre angajatii romani ai companiilor multinationale.

Distractie pe banii firmei, asa se credea si inca se mai crede despre teambuilding-uri. Ce castiga insa compania, scotandu-i pe angajati o data sau de doua ori pe an la mare sau la munte? ""In majoritatea cazurilor, in Romania, prin teambuilding se intelege un eveniment care ii scoate pe angajati din birou si au o experienta comuna"", ne explica Ádám Horváth-Kovács, director executiv la firma Outward Bound Romania, firma care organizeaza astfel de evenimente. ""Astfel de programe nu urmaresc (desi multe sfarsesc asa) crearea unei «gasti» de prieteni la locul de munca, ci mai cu seama declansarea unor reactii de incredere reciproca in calitatile umane si profesionale dintre membrii echipei"", spune Adrian Ciocodan, general manager la firma Smartbox. ""Spre deosebire de anii trecuti, cand a face teambuilding era echivalent cu a fi in pas cu moda, companiile apeleaza acum la programe de dezvoltare a echipei, constiente fiind ca avantajul competitiv pe o piata nu inseamna numai strunguri mai bune sau autocamioane mai multe, ci si echipe mai eficiente. Companiile au inteles ca diferenta intre o companie de top si una de pluton rezida si in climatul organizational din firma"", afirma Ciocodan.
INCREDERE. ""Scopul teambuilding-ului este crearea unei echipe, legarea legaturilor intre membrii acesteia. Angajatii ajung sa se cunoasca mai bine. Asta le da incredere unul in altul, unul in munca celuilalt. Prin urmare, organizatia in care acestia activeaza devine mai eficienta. Pe termen lung, singurul avantaj competitiv absolut al oricarei organizatii este lucrul in echipa"", este de parere Alexandru Pop de la www.teambuilding.ro.
JOCURI. Ce se poate face intr-un teambuilding? Paleta este foarte variata, cele mai interesante fiind activitatile in aer liber: expeditii, paintball, rafting sau catarare. ""Muntele ramane locatia preferata a companiilor"", ne spune Adrian Ciocodan, chiar daca teambuilding-uri se fac si in Delta, pe Valea Bistritei, pe Cheile Gradistei, la Sovata, pe Timisul de Sus sau pe Litoral. ""O companie care organizeaza frecvent teambuilding-uri doreste sa experimenteze cat mai multe locatii, nedorind, in general, repetarea activitatilor sau a zonelor de desfasurare"", afirma Alexandru Pop.

RAFTING. Teambuilding-urile sunt costisitoare, dar ajuta la sudarea colectivelor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.