In timp ce in tarile Uniunii Europene, numarul fumatorilor este in scadere, in Romania, numarul acestora creste. Un studiu realizat in anul 2000 de Institutul National de Statistica arata ca 21% din populatia de peste 15 ani din Romania fumeaza z
In timp ce in tarile Uniunii Europene, numarul fumatorilor este in scadere, in Romania, numarul acestora creste. Un studiu realizat in anul 2000 de Institutul National de Statistica arata ca 21% din populatia de peste 15 ani din Romania fumeaza zilnic, iar barbatii fumeaza de trei ori mai mult decat femeile. In tara noastra, numarul fumatorilor a crescut de la 5,66 milioane in 1999 la 6,60 milioane in 2000, in conditiile inregistrarii unei scaderi demografice.
Un studiu al Agentiei Nationale Antidrog, efectuat in 2004, arata ca, in tara noastra, 64% dintre adolescentii in varsta de 16 ani fumeaza, ceea ce reprezinta o crestere a consumului de tutun cu 11% fata de 1999. Totodata, conform aceluiasi studiu, se constata si o scadere a varstei de debut a consumului de tutun, respectiv inainte de 14 ani. Si totusi, aproape 70% dintre romani ar fi de acord cu interzicerea fumatului in locurile publice si la locul de munca, ponderea lor fiind insa mai mica decat a celor din tarile Uniunii Europene (80%). Numarul celor care fumeaza este mai mare in Romania decat in UE, arata un studiu al Directoratului pentru Sanatate si Protectia Consumatorului al Comisiei Europene. De asemenea, numarul celor care au renuntat la fumat este mult mai mic in tara noastra comparativ cu statele UE. In tarile UE, procentul fumatorilor a scazut de la 33% in 2002 la 27% in 2005. Potrivit statisticilor, 75% dintre europeni sunt constienti ca fumul de tigara este periculos pentru nefumatori. Tinerii sunt cei mai deranjati de fum, din cauza mirosului neplacut.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.