Doua asistente maternale din Buzau au intrat in atentia procurorilor dupa ce copiii pe care ii aveau in ingrijire au murit. Este vorba despre doi baieti in varsta de un an si o luna si respectiv 4 ani. Procurorii au fost sesizati de Directia pent
Doua asistente maternale din Buzau au intrat in atentia procurorilor dupa ce copiii pe care ii aveau in ingrijire au murit.

Este vorba despre doi baieti in varsta de un an si o luna si respectiv 4 ani. Procurorii au fost sesizati de Directia pentru Protectia Copilului Buzau, care a cerut declansarea anchetei pentru sanctionarea vinovatilor.
NEGLIJENTA PLATITA. Potrivit directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului Buzau, Cecilia Manolescu, citat de Mediafax, in primul dintre cazuri este vorba despre un baietel in varsta de un an si o luna. Baietelul a ajuns la spital in stare grava cu un traumatism cranio-cerebral, iar la scurt timp a murit din cauza acestei rani, potrivit medicilor legisti. El se afla in ingrijirea unei asistente maternale de 33 de ani din Buzau. Din primele verificari, procurorii au exclus varianta unei agresiuni. Ei iau in calcul ipoteza ca baietelul, lasat nesupravegheat, sa fi cazut in cap.
ABATERI REPETATE. La scurt timp, aceeasi Directie a aflat intamplator despre un alt caz. Un baietel, in varsta de 4 ani, a ajuns la spital in stare critica dupa ce a cazut intr-un vas cu apa fierbinte. Copilul a fost preluat de medicii de la Bucuresti, insa din cauza arsurilor deosebit de grave el nu a mai putut fi salvat. Baiatul a fost inmormantat in urma cu cateva zile. Asistentei maternale i s-a retras atestatul pentru ""activitate indoielnica"", iar cel de-al doilea copil pe care il avea in ingrijire a fost ridicat si internat intr-un camin de copii. ""In primul dintre cazuri, asistenta maternala avea o activitate buna, era cotata ca o profesionista. Probabil a fost vorba de neglijenta de moment. In cazul celei de-a doua asistente, era intr-adevar o problema.
SCUZE TARDIVE. In prima vizita a fost avertizata cu mustrare, in a doua vizita a fost sanctionata cu 5% din salariu pe trei luni, urmand ca la a treia vizita, daca deficientele nu erau remediate, sa-i ridicam copilul, ceea ce nu s-a mai intamplat pentru ca a avut loc nenorocirea"", a spus directorul institutiei, Cecilia Manolescu. Intr-un alt sistem, mai putin birocratic si cu mai multa grija pentru drepturile copilului,
s-ar fi luat masuri de protectie a minorului mai inainte de a se astepta a treia abatere, care s-a dovedit si fatala. (Violeta Fotache)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.