Boli cardiovasculare. Cancere, in special de plamani... Aceste boli au comun principalul factor de risc: tabagismul. Mai nou, tigara este vinovata si de aparitia diabetului, in special in cazul fumatorilor tineri.

Un grup de cercetatori americani a analizat riscurile la care se expun fumatorii, mai ales cei tineri. Concluzia este dramatica. Fumatul reprezinta un serios factor de risc in aparitia multor afectiuni ale inimii, a cancerului de plaman, faringe-laringe, vezica, ovare etc. Dar la aceasta lista de boli grave si costisitoare se mai adauga inca una: diabetul.
STUDIU. Cercetatorii americani au selectat 5.000 de persoane - barbati si femei - intre 18 si 30 de ani (varsta medie 25 de ani), care nu prezentau intoleranta la glucoza, caracteristica a diabetului. Grupul de persoane investigat era format din fumatori activi, vechi fumatori, nefumatori, care erau in acelasi timp victime ale tabagismului pasiv confirmat de prezenta nicotinei in sange, si persoane care niciodata nu au fumat si traiau intr-un mediu lipsit de fum de tigara.
In aceasta perioada, s-a observat ca, in functie de gradul de expunere la tabagism, subiectii au dezvoltat intoleranta la glucoza, cei mai vulnerabili fiind, asa cum era de asteptat, fumatorii activi. Cercetatorii americani au demonstrat astfel ca tabagismul favorizeaza aparitia diabetului, pericol valabil chiar si in cazul fumatorilor pasivi. S-a mai constatat, de asemenea, ca renuntarea la fumat permite diminuarea acestui risc comparabil cu cel al nefumatorilor, care nu respira aer poluat de fumul de tigara.
EXPLICATIE. Cercetatorii americani au oferit si o explicatie in ceea ce priveste relatia dintre tabagism si diabet. Astfel, ei pornesc de la efectul hiperglicemiant al fumatului. Se stie ca nicotina are actiune inhibitorie asupra secretiei de insulina. De asemenea, se mai stie ca insulina este hormonul care joaca rolul decisiv in patrunderea glucozei la nivel celulelor. Dar in cazul fumatorilor inraiti glucoza tinde sa se acumuleze in sange, ceea ce are ca efect cresterea glicemiei. Acest fenomen explica in mare masura de ce cei mai multi fumatori de cursa lunga au exclus aproape total din alimentatia lor dulciurile, despre acestia spunandu-se chiar ca si-au pierdut gustul pentru zahar.