Politicienii liberali membri in Institutul pentru Libera Initiativa (ILI), ca si cei indicati de procurori ca au incasat onorarii de la aceasta fundatie finantata de omul de afaceri Dinu Patriciu se jura ca nu au luat nici un ban, fiind vorba de o ac

Politicienii liberali membri in Institutul pentru Libera Initiativa (ILI), ca si cei indicati de procurori ca au incasat onorarii de la aceasta fundatie finantata de omul de afaceri Dinu Patriciu se jura ca nu au luat nici un ban, fiind vorba de o activitate benevola.

Potrivit verificarilor facute de procurorii de la Instanta Suprema, printre persoanele care au fost platite cu titlu de ""onorarii"" pentru diverse prestatii de catre Fundatia ILI, se numara fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, ministrul Afacerilor Externe, Razvan Ungureanu, fostul consilier prezidential Dorin Marian, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, Cosea Dumitru, Andrei Alexandru, Valean Adina, Radu Boroianu, Pavel Antoniu, Cojocaru Wanda.
CONTURILE. Din conturile Dan Patriciu, TRG Rompetrol SA, Rompetrol Chemicals Romoil, PNL au fost virate 104.159.360.971 de lei in conturile Fundatiei ILI, bani suspectati a proveni din infractiunile ce ar fi fost comise de omul de afaceri si de partenerii lui. Prin contul RoBACXoooooooo31176310 ROL s-au rulat 53.877.792.401 lei. Contul Ro27 BACXoooooooo31176310 RON, a avut un rulaj de 531.968 RON adica 5.319.618.000 de lei vechi. Prin contul RoBACXoooooooo31176021 USD s-au rulat 1.450.383 de dolari, echivalentul a 44.961.885.570 de lei.
PLATILE. Din Consiliul Director al Fundatiei ILI fac parte Dinu Patriciu, Cristian Boureanu, Calin Popescu Tariceanu, Dan Rusanu, Crin Antonescu. Din banii intrati in conturile fundatiei s-au platit onorarii personalitatilor numite mai sus ori s-au facut plati catre trezorerie (impozite, fond solidaritate), plati catre Ziua, Icar, Happy Tour etc. Au fost ridicati bani in numerar si s-au facut transferuri catre alte fundatii, cum ar fi Mathesis, Danubius, Lambda, Horia Rusu.
BOUREANU. La randul sau, deputatul liberal Cristian Boureanu a sustinut ca niciodata membrii din Consiliul Director nu au fost remunerati. ""Deci, eu nu am luat niciodata de la infiintare si pana acum nici un fel de
suma de bani din fundatie. Mai mult decat atat, pentru mine personal precizez ca nu am primit nici un fel de sprijin in campania electorala sau vreun pont de la Fundatia Libera Initiativa"", a spus Boureanu. Totodata, el a aratat ca in ultimii patru ani nu a mai participat la vreo sedinta a Consiliului Director. Boureanu a mai spus ca din cate stie a existat o hotarare prin care numai personalul angajat sa fie remunerat.
TARICEANU. ""In primul rand, nu a luat bani, si primul-ministru, atunci cand face parte din consilii de conducere ale unor fundatii, niciodata nu face acest lucru contra unor sume de bani, e o activitate benevola. Si, in al doilea rand, era normal sa cereti un punct de vedere si sa va informati inainte, sa intrebati daca primul-ministru face aceasta activitate contra unei sume de bani inainte de a publica acele informatii. Nu este normal ca sa formulam numai suspiciuni fara sa aducem dovezi. Si mai ales sa ridicam semne de intrebare legate de un document public asumat prin semnatura de primul-ministru, fara sa avem nici un fel de probe legate de acest subiect"", a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, intrebata cati bani a luat premierul Calin Popescu Tariceanu de la Fundatia ILI. Nici presedintele Camerei Bogdan Olteanu nu a primit, dar nici nu a dat bani la fundatie. El sustine ca nu a participat la nici o intalnire a ILI.
MELESCANU. ""Nici unul dintre cei care suntem membri fondatori nu am fost retribuiti pentru aceasta treaba, sunt actiuni in care ne-am implicat si, daca vreti, chiar am contribuit la ele prin prezenta noastra, prin activitatea pe care am avut-o, fara a avea nici un fel de foloase materiale. Ba eu pot sa spun ca am dat din buzunar, am mers cu masina mea la diferite actiuni pe banii mei"", ne-a declarat liberalul Teodor Melescanu. El a mai aratat ca daca cineva va demostra cu documente ca a luat ""cinci lei"" de la ILI ii doneaza la casele de copii.
NICOLAI. ""Acuzatiile aduse membrilor fundatiei sunt de un penibil extraordinar. Ca membrii fondatori eu nu am facut parte din personalul retribuit"", a spus la randul ei Norica Nicolai, senator PNL. ""Nu-i problema mea de unde vin banii, ci a Consiliului de Administratie, care se ocupa de asta"", a adaugat Nicolai.

""NU E O LEGATURA NEFIREASCA""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.