Mai multe state europene vor sa urmeze exemplul Marii Britanii si sa reformeze sistemul pensiilor in asa fel, incat sa-i incurajeze pe oameni sa petreaca la munca tot mai multi ani. Populatia Europei imbatraneste, iar statul cheltuieste to

Mai multe state europene vor sa urmeze exemplul Marii Britanii si sa reformeze sistemul pensiilor in
asa fel, incat sa-i
incurajeze pe oameni sa petreaca la munca tot mai multi ani.

Populatia Europei imbatraneste, iar statul cheltuieste tot mai multi bani pentru a face fata acestei tendinte. Pentru multe dintre statele europene, solutia ar fi ca oamenii sa se simta motivati sa se pensioneze cat mai tarziu, pentru a ramane productivi cat mai multa vreme, se arata intr-o analiza AFP.
PRIMII PASI. Recent, in Marea Britanie au inceput demersurile pentru ca varsta de pensionare sa creasca progresiv. Planul este gandit pe termen mai degraba lung si foarte lung: 66 de ani in 2024, 67 in 2034 si 68 in 2044. El ar fi un raspuns la recomandarile Comisiei Europene, care a cerut in februarie ca cei 25 de membri ai Uniunii sa isi sporeasca eforturile pentru a combate tendinta de imbatranire rapida a populatiei.
Reformarea sistemului se anunta anevoioasa si nu foarte populara in randul salariatilor si al sindicatelor. Totusi, mai multe guverne europene par decise sa apuce pe acest drum.
INCERCARI. In Germania exista un proiect de lege potrivit caruia varsta legala de pensionare ar urma sa creasca progresiv, de la 65 de ani in prezent la 67 de ani in aparent indepartatul 2029. Guvernul danez se pregateste si el de masuri similare. De partea cealalta a baricadei se afla cateva state membre care nu vor sa ""umble"" decat la prevederile legate de pensionarea timpurie. Belgia e dispusa sa creasca varsta necesara de la 58 la 60 de ani. Austria va ingheta si ea varsta iesirii la pensie la 65 de ani, dar pensionarea timpurie nu se va putea face mai devreme de 62 de ani, iar Franta va merge, ca si pana acum, pe o pensionare incepand de la varsta de 60 de ani. Alte tari merg pe sistemul bonificatiilor, oferindu-le salariatilor bonusuri semnificative daca aleg sa munceasca pana la o varsta inaintata. Este cazul Finlandei, unde sistemul le permite oamenilor sa primeasca de la stat mai multi bani daca se pensioneaza intre 63 si 68 de ani decat mai devreme.
Modelul cel mai des invocat este al Suediei - un sistem de pensionare flexibil, incepand de la 61 de ani.

REFORMA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.