O mie de copii cu deficiente mintale nu au nici macar un psihiatru infantil, multi dintre ei sunt spitalizati in sectia de adulti cronici din Sighetu Marmatiei, un baietel supravietuieste de doua luni cu fractura deschisa netratata. Iar cimitirul

O mie de copii cu deficiente mintale nu au nici macar un psihiatru infantil, multi dintre ei sunt spitalizati in sectia de adulti cronici din Sighetu Marmatiei, un baietel supravietuieste de doua luni cu fractura deschisa netratata.
Iar cimitirul lor ii asteapta langa groapa de gunoi a orasului.

Acum cinci ani, autoritatile locale din Maramures impreuna cu o fundatie britanica au obtinut finantarile PHARE si private, necesare inchiderii Caminului Spital pentru Copiii cu Deficiente Severe - Sighetul Marmatiei. Pana in 2003, caminul a functionat in regim de ""temnita pentru rebuturi umane"".
""Cand se trezeau, dimineata, incepeau sa urle de nu mai stiai daca-s porcii de la ferma sau copiii de la camin"", spune un localnic care a copilarit langa zidurile institutiei. Medicii din Sighet isi amitesc si ei de pavilioa-nele uriase in care zeci de micuti cu deficiente usoare, se imbecilizau stand alaturi de cei cu afectiuni psihice grave.
PROBLEMA NATIONALA. In Maramures, traiesc 1.405 minori cu handicap, din care 408 au deficiente psihice si primesc ingrijire in 23 de case de tip familial si doua centre de plasament. Din pacate, actiunea de dezinstitutionalizare a vizat doar copiii cu handicap fizic sau psihic usor; minorii cronici de la Sighet au intrat in case de tip familial, lipsite de asistenta medico-psihologica.
Secretarul general al judetului, Dumitru Dumuta, declara ca 111 miliarde reprezinta bugetul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - serviciu subordonat Consiliului Judetean. ""Ingrijirea unui minor cu dizabilitati ne costa 17 milioane de lei/luna, fiecare casa de tip familial gazduieste pana la 13 minori, asistati de catre 8 ingrijitori, 2 asistente medicale si un sef de centru. Avem mai mult de 1 angajat la 1 copil cu dizabilitati"", sustine secretarul general. Tot el recunoaste ca in ultimii ani minorii cronici sunt trimisi pentru tratament la Sectia de Psihiatrie Adulti Cronici. ""Specialistii refuza salariile oferite de Directie. Nu avem angajat nici un medic de psihiatrie infantila si nici suficient personal cu inalta calificare. Intreaga Directie judeteana de protectie a copilului e deservita de 3 psihologi si un singur medic de familie. Ministerul Sanatatii cunoaste problema, in toata tara nu exista o sectie pentru copii cronici"", constata edilul din Baia Mare.
Autoritatile locale au incercat sa colaboreze cu Sectia de Psihiatrie Infantila Acuti de la Cluj, care ii primeste pe micutii din Maramures doar insotiti de parinti sau ingrijitori. ""Terapia dureaza doua-trei luni, asa ca nu pot sa scot din sistem un asistent, pentru a-l tine in Spitalul de la Cluj. Mai degraba ii trimitem de urgenta la Sighet, la Adulti cronici, chiar daca Legea ne interzice. Regulile nu functioneaza, e drept. Daca dispar problemele psihice, apar cele legate de igiena. Ii scoatem de acolo cu paduchi si murdari de fecale"", admite secretarul Dumuta.

FRACTURA. Uitat printre ceilalti copii, baiatul cu piciorul rupt asteapta ingrijire medicala


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.