Pentru a mai contracara efectul dezastruos al chiulului senatorilor puterii asupra votului la legile organice, viceliderul grupului Aliantei, Viorel Arion, a solicitat ieri Biroului Permanent modificarea Regulamentului astfel incat cei 13 euroobservatori sa fie scazuti din cvorumul necesar la lucrarile in plenul Senatului.

""E o problema de principiu: toti europarlamentarii au de lucru la Bruxelles si la Strasbourg doar marti si miercuri. Deci toti ar trebui sa fie prezenti joi la lucrari, cand am si programat sa dezbatem legile organice. Suntem totusi 137 de parlamentari si doar 13 euroobservatori; daca ar fi ceilalti prezenti, am avea totusi 71 pentru a vota legi organice. De altfel, la fiecare sedinta de Birou Permanent intreb coalitia: putem joi sa dam vot pe legi organice?"", a pus lucrurile la punct presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Desi Biroul Permanent nu a acceptat propunerea, pentru ca se impunea luarea unei decizi impreuna cu conducerea Camerei Deputatilor, solicitarea lui Arion a fost trimisa la comisia pentru Regulament, in vederea punerii lui de acord cu Statutul parlamentarului.
Problema cvorumului a fost ridicata in sedinta Aliantei si de senatorul PD Radu Berceanu. El sustine ca, o data cu restructurarea Guvernului, ministrii ar trebui pusi sa aleaga intre functia guvernamentala si cea parlamentara, chiar daca Constitutia le permite detinerea simultana a celor doua functii. Potrivit lui Berceanu, majoritatea in Senat si Camera e si asa fragila, incat sa mai stea la mana ministrilor. (Aniela Nine, Oana Stancu)