Tara Motilor. Garda de Sus. Duminica dimineata. Targ de ""de toate"". De la nemuritorul mic la cai, vite, casetofoane si blugi.

""Cat dai, bre, ciubarul asta?"", intreaba o tanara ferchezuita, ajunsa la targ dupa ce probabil a stat fro doua ore in fata oglinzii sa se dichiseasca. Doar e duminica si se aduna toti feciorii din satele vecine. Asa ca si-a tras un ""dopies"" roz, si-a luat prietena din dotare si... la targ. Batranul, sprijinit intr-o rana cu cotua€™ pe genunchi, se uita de jos in sus la ea, o masoara bine, zambeste smechereste, isi ridica palaria scarpinandu-si scafarlia si ii raspunde: ""Apai, fro 15 lei"". Tanara, mirata pe moment, il sageteaza cu privirea si ii intoarce spatele dupa ce-si trage de mana prietena, convinsa ca mosua€™ se tine de sotii. ""Da lei noi."", striga batranul razandu-si in barba, dar tanara nu-l mai auzea de mult. Isi face cu greu loc printre potcoavele insirate pe jos pe o panza si, printre paturile si tarabele cu casetofoane, inghite o portie zdravana de fum de la micii lua€™ nea Grigore si se pierde in el.
NEA GICU SI TELEFONUa€™. O caruta trasa de doi boi isi face loc cu greu printre zecile de oameni care casca ochii pe la te miri ce. Dai sa eviti caruta, dai cu nasua€™n niste kitschuri chinezesti ordonate in siruri indiene pe o masuta. Eviti masuta si dai cu nasua€™n carpeta cu rapirea din serai. Pa€™asta nici n-ai cum s-o eviti. E intinsa pe un gard, s-o vada toti cata-i de mare si de frumoasa. ""Nea Gigule, vrei, bre, sa-ti cumperi un telefon?"", se aude undeva in spatele meu. Nu disting persoana prin fum de mici si praf de ulita. Doar silueta puhava a unui barbat, cu burta iesita din pantaloni, cu celularua€™ la urechea aferenta, sub indicatorul care arata inca 32 de kilometri pana la Campeni. ""Sunt la targ, bre Gicule, si voiam sa-ti iau un telefon... Da, mobil, pai ce dreacua€™... Ia zii... Is noi da, bre... Pai, e unua€™ la 1 milion jumaa€™... Da... bine, il iau.""
Ciubere, potcoave, casetofoane, cai, porci, vaci, donite, telefoane, afinata, stergare, blugi, bere, mici. Toate noi, proaspete. Mai multe turcisme si chinezarii, decat specifice Tarii Motilor. Acesta este targul bilunar de la Garda de Sus din Alba.