In prezent, la tinere, melanomul este cea mai frecventa forma de cancer. Iar una din 75 de persoane face un melanom de-a lungul vietii. In ultimii 40 de ani, incidenta acestei boli s-a triplat. Aceste date, furnizate de profesorul doctor Dan Fors

In prezent, la tinere, melanomul este cea mai frecventa forma de cancer. Iar una din 75 de persoane face un melanom de-a lungul vietii. In ultimii 40 de ani, incidenta acestei boli s-a triplat.

Aceste date, furnizate de profesorul doctor Dan Forsea, presedintele Societatii Romane de Dermatologie (SRD), motiveaza lansarea si in tara noastra a campaniei ""Controleaza-ti alunitele, apara-ti viata"". Campania face parte dintr-o initiativa ce se deruleaza in 15 tari europene, inclusiv in Romania, incepand din acest an. Astfel, la 15 mai, peste 400 de medici dermatologi din toata tara, membri ai SRD, ofera pacientilor consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni ale alunitelor. Pacientii vor fi sfatuiti cum sa profite, dar si cum sa se protejeze de efectele razelor soarelui. Prof. dr. Forsea, care este si seful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Colentina, spune ca aici, in ultimii zece ani, s-a dublat numarul persoanelor internate cu diagnosticul de melanom.
""Agresarea alunitelor prin traumatisme mecanice de tipul zgariere, frecare, intepare etc. sau prin expunerea exagerata la raze ultraviolete favorizeaza declansarea melanomului. Din pacate, din momentul declansarii, melanomul are o evolutie galopanta, cu metastazare la nivelul organelor interne.
CONTROL. O metoda de reducere a riscului melanomului o reprezinta controlul alunitelor. In mod normal, o persoana are aproximativ 20-40 de alunite. Daca se modifica rapid si constant dimensiunea, culoarea, aspectul, este limpede ca nu e o alunita. In acest caz, trebuie consultat urgent specialistul dermatolog, pentru ca preventia este cea mai buna metoda de reducere a pericolului de melanom. Si aici trebuie precizat ca este total gresita atitudinea potrivit careia ""de alunitele mele nu se atinge nimeni"". Singurul care stie cum trebuie procedat este medicul.

PROTECTIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.