Au trecut aproape cinci ani de la atentatele de la 11 septembrie si la Hollywood apar, timid, primele filme despre evenimente. Primele care si-au asumat conceperea unor opere cinematografice despre evenimentele de la 11 septembrie 2001 au fost can

Au trecut aproape cinci ani de la atentatele de la 11 septembrie si la Hollywood apar, timid, primele filme despre evenimente.

Primele care si-au asumat conceperea unor opere cinematografice despre evenimentele de la 11 septembrie 2001 au fost canalele de televiziune. Cu totii am vazut pe Discovery, National Geographic sau Reality TV ample documentare dedicate evenimentelor.
NEBUNII. A urmat, in 2004, documentarul lui Michael Moore ""Fahrenheit 9/11"". Unul dintre cele mai controversate si provocatoare filme ale acelui an, ""Fahrenheit 9/11"" a castigat Palme da€™Or la Cannes in mai 2004.
Si a venit si momentul fictiunilor. Cu o intarziere de cinci ani, dupa unii, mult prea devreme, dupa altii, Hollywoodul isi intra in drepturi si vine pe marile ecrane cu doua filme despre acele evenimente.
FILMELE. United 93 (""Zborul United 93"") este o productie semnata Paul Greengrass (""Suprematia lui Bourne"") care ii are in distributie pe Lewis Alshamari si pe JJ Johnson. ""11 Septembrie 2001. Patru avioane au fost deturnate. Trei dintre ele si-au lovit tintele. Aceasta este povestea celui de-al patrulea."" Asa suna recomandarea de pe afisul filmului, o pelicula care isi propune sa urmareasca, moment cu moment, in cheie emotionala, destinul zborului care ""a ripostat"". Filmul a fost bine primit de critica. Nimic despre Al Qaeda, nimic despre Ossama ben Laden, nimic despre Afganistan sau Irak, numai evenimentele, asa cum au fost. Un film emotionant, mestesugit realizat, care aduce onoare victimelor.
Un al doilea film din aceeasi serie este semnat de nimeni altul decat Oliver Stone. Creatorul unor filme controversate precum ""Plutonul"", ""Nixon"", ""Nascuti asasini"", ""JFK"" sau ""Nascuti pe 4 iulie"" revine cu o productie asteptata cu sufletul la gura: ""World Trade Center"". Nicolas Cage si Douglas J Aguire fac parte din distributia unei superproductii cu peste 70 de personaje, 100 de milioane de dolari buget si care va fi lansata in august in Statele Unite. ""World Trade Center"" spune povestea ultimilor doi supravietuitori scosi dintre ruinele cladirilor si a echipelor de salvare care nu au renuntat. Este, asa cum ne asteptam, o poveste eroica.

CAND LE VEDEM?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.