Rata inflatiei a crescut la 0,42% in luna aprilie, de la nivelul de 0,21% din martie, dar cresterea medie anuala a preturilor a fost de 6,92% comparativ cu aprilie 2005, fiind situata pentru prima data dupa anul 1990 la mai putin de 7%, a anuntat ier
Rata inflatiei a crescut la 0,42% in luna aprilie, de la nivelul de 0,21% din martie, dar cresterea medie anuala a preturilor a fost de 6,92% comparativ cu aprilie 2005, fiind situata pentru prima data dupa anul 1990 la mai putin de 7%, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS).

Fata de sfarsitul anului precedent, rata inflatiei a fost de 1,91%, cu un ritm mediu lunar de 0,5%. Rata inflatiei se apropie astfel de nivelul prognozat de Banca Nationala a Romaniei, care tinteste un interval de 4%-6%, dar a anticipat la inceputul acestui an o usoara depasire a limitei maxime, pana la 6,5%.
Principala contributie la cresterea preturilor in luna aprilie 2006 fata de luna precedenta au avut-o marfurile alimentare, cu 0,18 puncte procentuale, urmate de grupa marfurilor nealimentare, cu 0,17 puncte.
MAJORARI. Cresterea cu 0,4% a preturilor la marfurile nealimentare s-a datorat in principal majorarii cu 3,5% a tarifelor la gaze naturale si cu 0,4% la tutun, tigari si incaltaminte din piele. In cadrul grupei marfurilor nealimentare a continuat scaderea preturilor la medicamente cu 1,1%.
Evolutia tarifelor la servicii a fost influentata in principal de cresterea tarifelor la: apa, canal, salubritate 3,0%, transport interurban - abonamente auto 1,6%, igiena si cosmetica 1,4% etc. Trendul crescator al ratei inflatiei a fost estompat in mare masura de evolutia cursului de schimb, de impactul psihologic al gripei aviare si de scaderea tarifelor la telefon cu 1,3%.
Din cele 10 milioane de persoane care alcatuiesc categoria populatiei active, mai mult de jumatate sunt barbati, cu domiciliul in mediul urban, iar 90% dintre acestia au 35-44 ani. ""Se observa ca barbatii predomina in grupa conducatorilor, deoarece detin 66% din totalul functiilor de conducere"", a spus Vergil Voineagu (foto), presedintele Institutului National de Statistica (INS).
Din distributia persoanelor ocupate pe grupe de varsta observam ca in mediul urban 6,3% din persoanele cu varste de 55-64 ani lucreaza, iar in mediul rural procentul este de 14%. Cei mai multi someri sunt in judetele din centrul si sud-estul tarii, iar cei mai putini sunt in Bucuresti si Ilfov.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.