Am asistat, in ultimele zile, la incredibila aventura a unei tari desprinse din suprarealismul absolut. Hernia de disc ""reparabila"" a presedintelui a developat un mixaj de nereparat al prostiei, imposturii, nimicniciei si goanei dupa factice si nev
Am asistat, in ultimele zile, la incredibila aventura a unei tari desprinse din suprarealismul absolut. Hernia de disc ""reparabila"" a presedintelui a developat un mixaj de nereparat al prostiei, imposturii, nimicniciei si goanei dupa factice si neverosimil. Pana si Constitutia, asa-zis democratica a Romaniei, s-a dovedit o insiruire de tampenii interpretabile, o ""buna"" recomandare pentru liota de juristi, experti si parlamentari, care au trudit ""din greu"" la un text stupid si inoperabil!
Desi presedintele Romaniei s-a aflat sub anestezie, ore intregi, la Viena, pentru o operatie, categoric necesara si urgenta, atributiile sale nu au putut fi transferate persoanei desemnate de Constitutie, in baza articolul 98 (1):
""Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.""
Sau, daca au fost transferate, noul titular al lor nici nu s-a sinchisit de asta ori nu a stiut ca s-a intamplat! Cel putin asa reiesea din declaratia presedintelui senatului, Vacaroiu, care conchidea candid, conform ziarului Gardianul, din 10 mai 2006, cu privire la solicitarea presedintelui Basescu de a-i ceda prerogativele prezidentiale, pe perioada scurta a operatiei sub anestezie: ""Mi-a solicitat sa fiu de acord cu derularea procedurii de preluare pe o perioada de cateva ore. Am explicat ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei, nu e stabilit in mod clar ca intr-un interval atat de scurt sa se deruleze o procedura atat de complicata si deci nu-si gaseste rostul"".
Hangul i-a fost tinut de purtatoarea de ""cuvinte"" fara noima a institutiei prezidentiale, Saftoiu, conform aceleiasi publicatii: ""Nu este cazul de transfer de atributii, in salonul presedintelui, din cadrul spitalului, fiind instalate linii telefonice operative,
ceea ce face posibila contactarea in orice moment a presedintelui""!!! Aceeasi ""inegalabila"" Saftoiu preciza, conform ziarului citat, ca operatia a durat 2 ore si 45 de minute!!!
Te ingrozesti, pur si simplu, ca aceste personaje exista aievea si ne marcheaza existenta! Ca nu stiu, din inalta pozitie publica pe care o ocupa, ca securitatea nationala a Romaniei (ca, de altfel, a oricarei tari democratice) nu permite, nici o secunda, ca atributiile presedintelui sa ramana la titular cand acesta este sub anestezie! Si ca asta nu trebuie sa fie scrisa in nici o lege din lume! Nici macar in Constitutia SUA!
La 29 iunie 2002, presedintele Statelor Unite, George W. Bush, urma sa sufere o investigatie a colonului, o examinare endoscopica ce presupunea o sedare minora, inferioara comparativ cu ce i s-a intamplat lui Basescu la Viena. La ora 7:09, in acea dimineata, in baza amendamentului 25 al Constitutiei americane, sectiunea a treia, Bush a semnat o scrisoare de invocare (invocation letter) catre speaker-ul Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert, catre presedintele pro tempore, Robert Byrd, si catre vicepresedintele Dick Cheney, care a devenit, astfel, presedinte in functie (acting president). La 9:24, in aceeasi dimineata, Bush a certificat, printr-o noua scrisoare, de revocare (revocation letter) catre cei de mai sus, ca e capabil sa-si reia atributiile. Timpul scurs intre cele doua scrisori a fost mai scurt decat cel necesar operatiei lui Basescu, doar 2 ore si 15 minute.
Nici o tara democratica din lume nu poate fi lasata fara capul lucid al securitatii nationale, fie si pentru 30 de secunde! Un cutremur devastator, o explozie la o centrala nucleara, un atac cu rachete, declansat din greseala sau intentionat, sunt scenarii posibile, care reclama actiune imediata din partea presedintelui. Este o crima sa lasi Romania de izbeliste, din prostie sau ticalosie, chiar si pentru un timp ""infinitezimal""!
Stiu, Constitutia americana prevede proceduri precise, in asemenea cazuri de incapacitare a presedintelui. Constitutia Romaniei nu e la fel de clara! Si, in Romania, presedintele Senatului este Vacaroiu! Iar purtatoarea de cuvant a Presedintiei este Saftoiu! Iar Dunarea se revarsa mai des decat Potomacul! Si presedintele Basescu s-a operat de hernie de disc la Viena! Iar ministrul Sanatatii este Nicolaescu! Si premier, Tariceanu! Oh, Doamne!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.