Aspirina s-a dovedit eficienta in prevenirea surzeniei provocate de o clasa de antibiotice ieftine, dar foarte frecvent utilizate de peste 60 de ani in tratarea infectiilor severe. Aceasta este concluzia unui studiu publicat in Journal of Medicin
Aspirina s-a dovedit eficienta in prevenirea surzeniei provocate de o clasa de antibiotice ieftine, dar foarte frecvent utilizate de peste 60 de ani in tratarea infectiilor severe.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat in Journal of Medicine din Statele Unite. Antibioticele incriminate sunt aminoglicosidele, din care face parte gentamicina si care sunt utilizate in tratarea unor infectii pulmonare, a tuberculozei si altor infectii ale organismului. Dar aceste antibiotice, chiar daca sunt eficiente impotriva infectiilor, ele au ca efect secundar pierderea ireversibila a auzului, au avertizat cercetatorii de la Institutul Kresge, Universitatea din Michigan, si cei de la Universitatea medicala Xia€™an, China, care au lucrat la acest studiu.
TEST. 195 de bolnavi din China au fost tratati, timp de o saptamana, cu doze cuprinse intre 80 si 160 de miligrame de gentamicina, administrata intravenos. 89 dintre persoanele bolnave au primit pe langa antibiotice si aspirina, iar restul de 106 pacienti au primit un placebo. Rezultatele au fost ""spectaculoase"", sustin cercetatorii. Circa 13% dintre pacientii care au primit un placebo au suferit pierderi ale auzului. Acest efect secundar s-a manifestat insa intr-o proportie mult mai mica (3%) in cazul pacientilor carora li s-a administrat aspirina. Rezultatele studiului i-au determinat pe autori sa recomande administrarea aminoglicosidelor in asociere cu aspirina.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.