Studiile arata ca 12% dintre femeile active sexual sunt anorgas-mice, adica nu stiu ce este orgasmul. Acest fenomen are mai multe cauze, una dintre ele fiind dezechilibrele hormonale.

Lipsa capacitatii de a ajunge la orgasm are numeroase cauze. Medicul Nicolae Calomfirescu mentioneaza ca principalii factori fiziologici ce pot impiedica excitarea sunt dezechilibrele hormonale sau irigarea sangvina scazuta a clitorisului sau a vaginului. Reactia orgasmica, totusi, depinde de multe lucruri: excitarea sexuala, sentimentul de incredere in sine, ideile fixe despre barbati, femei si despre sex.
STRESUL. De asemenea, prelungirea starii de neliniste, ingrijorarea, stresul pot impiedica starea de orgasm. Primul pas spre intrarea in normalitate este acceptarea de catre femeie a faptului ca are o problema. Pasul urmator il reprezinta auto-ajutorul prin consultarea sistematica a unui terapeut sexual, care va lucra atat cu ambii parteneri, cat si separat.
TRATAMENT. ""Terapeutii sexuali si ai cuplului lucreaza, de asemenea, cu femei in mod individual, incurajandu-le sa-si descopere propriul corp si ce inseamna placerea sexuala"", spune doctorul Nicolae Calomfirescu.
STUDII. Potrivit studiilor de ultima ora, in prezent doar 25% dintre femei ating orgasmul printr-un act sexual obisnuit, in timp ce 75% dintre femei au nevoie de stimulare suplimentara. De asemenea, se apreciaza ca aproximativ 12% dintre femeile active sexual sunt anorgasmice.
Specialistii atrag atentia ca, majoritatea femeilor lipsite de capacitatea de a avea orgasm, refuza sa accepte ca au aceasta problema. Lipsa orgasmului are un puternic impact psihic.