Ministrul Sanatatii intentioneaza ca, de la 1 iulie, plafoanele medicamentelor compensate si gratuite sa fie transferate de la farmacii la medicii de familie, intrucat acestia sunt cei care prescriu retetele.

Astfel, Nicolaescu considera ca vor disparea cozile din farmacii. Dar in opinia multor medici de familie, aceasta decizie inseamna in realitate mutarea cozilor de la farmacii la usa cabinetului medical.
""As vrea sa stim daca decizia transferului plafoanelor este deja luata sau mai presupune discutii, pentru ca probabilitatea transferului scandalului de la farmacist la medicul de familie este de 90%. Distribuirea fondurilor la medicul de familie nu poate fi facuta pe criterii corecte, daca nu se rezolva problema evidentei asiguratilor"", avertizeaza Constantin Carstea, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania. Astfel, farmacistii scapa de povara compensatelor si gratuitelor, pasand-o medicilor de familie, in detrimentul actului medical si al pacientului. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu, sustine ca anul trecut aproximativ 40% din populatia Romaniei a beneficiat de o reteta compensata, iar 70% din totalul medicamentelor in regim de gratuitate. Din seria bunelor intentii ale ministrului Sanatatii mai face parte si posibilitatea ca medicamentele pentru suferinzii de diabet - mai putin insulina - sa poate fi procurate din toate farmaciile. (Magda Marincovici)