Presedintele CEDO de la Strasbourg, Luzius Wildhaber (foto), a discutat ieri cu judecatorii romani ai Curtii Constitutionale despre interpretarile legilor lustratiei din tarile europene reclamate la CEDO. Curtea de la Strasbourg a sanctionat inca
Presedintele CEDO de la Strasbourg, Luzius Wildhaber (foto), a discutat ieri cu judecatorii romani ai Curtii Constitutionale despre interpretarile legilor lustratiei din tarile europene reclamate la CEDO.

Curtea de la Strasbourg a sanctionat incalcari ale drepturilor omului ca dreptul la viata privata, libertatea de exprimare, restrangerea drepturilor si libertatilor, toate in legatura cu legile lustratiei care au fost deja adoptate in cele patru tari europene.
EXEMPLU. Un astfel de caz s-a petrecut in Lituania. Doi fosti ofiteri KGB, un fost inspector si un fost procuror, au ridicat in fata Curtii problema incalcarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului, deoarece li s-a interzis pentru zece ani accesul in anumite functii publice si private, din cauza trecutului lor. Curtea a decis ca interdictia aplicata de statul lituanian a afectat in mod serios abilitatea persoanelor in cauza de a dezvolta relatii cu lumea exterioara si le-a creat serioase dificultati in a-si castiga existenta, cu evidente repercusiuni asupra vietii private. A contribuit la decizia Curtii faptul ca aceste restrictii au fost impuse la aproape un deceniu de la declararea independentei de catre Lituania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.