Istoricul Marius a fost audiat ieri, timp de mai bine de o ora si jumatate, in dosarul in care acesta, impreuna cu Werner Sommerauer au fost acuzati de calomnie de catre fostul deputat PSD Ristea Priboi. In declaratia data in fata completului de jude
Istoricul Marius a fost audiat ieri, timp de mai bine de o ora si jumatate, in dosarul in care acesta, impreuna cu Werner Sommerauer au fost acuzati de calomnie de catre fostul deputat PSD Ristea Priboi. In declaratia data in fata completului de judecata, Oprea a aratat, citat de Mediafax, ca el nu a participat la realizarea interviului cu Werner Sommerauer, acesta fiind facut de colaboratorul sau, Stejarel Olaru, impreuna cu care a realizat cartea "Ziua care nu se uita". Oprea a spus ca afirmatiile lui Werner Sommerauer potrivit carora Ristea Priboi ar fi fost unul dintre cei care i-au anchetat pe muncitorii participanti la miscarea din noiembrie 1987 de la Brasov sunt sustinute si de un alt muncitor, Gheorghe Duduc. Istoricul a mai sustinut ca, in luna mai a anului trecut, a fost amenintat ca, daca va continua dezvaluirile cu privire la activitatea fostei Securitati, ii va fi rapit copilul.
La finalul declaratiei sale, Marius Oprea a precizat ca, pe parcursul acestui proces, si-a intarit convingerea ca Ristea Priboi, fost ofiter in Departamentul de Informatii Externe al Securitatii, a participat la anchetarea muncitorilor din Brasov care au luat parte la miscarea din noiembrie 1987. "Dupa opinia mea, pe tot parcursul acestui proces mi-am intarit convingerea ca Ristea Priboi a participat la acele anchete. Dupa ce i s-a luat declaratia in calitate de inculpat in acest dosar, Werner Sommerauer este convins si in momentul de fata ca Ristea Priboi este cel care l-a anchetat. (...) Atat eu cat si Werner Sommerauer ne-am asumat responsabilitatea acelui articol", a declarat Marius Oprea, in fata judecatorilor.
Noi acte la dosar
Pe de alta parte, avocatul lui Marius Oprea si al lui Werner Sommerauer, Lidia Poienaru, a depus mai multe probe la dosar, printre care si inregistrarea interviului realizat cu Werner Sommerauer si care a stat la baza articolului publicat in ziar. Poienaru a solicitat audierea lui Priboi, cerand instantei "completarea probatoriului prin luarea unui supliment de declaratie partii vatamate". Aparatorul celor doi a mai cerut instantei sa accepte, ca proba a veritatii in proces, si sa solicite CNSAS dosarul de ancheta al lui Werner Sommerauer, in care sustine ca ar trebui sa apara numele reale si cele conspirative ale anchetatorilor. Instanta a ramas in pronuntare pe aceasta cerere si a acordat un nou termen de judecata in acest proces, pentru data de 8 mai.
Istoricul Marius Oprea, in prezent consilier de stat la cancelaria primului-ministru si director al Institutului Roman de Istorie Recenta (IRIR), impreuna cu disidentul Werner Sommerauer au fost dati in judecata de fostul deputat PSD, Ristea Priboi, dupa ce, in anul 2002, Marius Oprea a publicat un articol intr-un cotidian central, urmat de cartea "Ziua care nu se uita", ambele continand declaratii ale lui Sommerauer in care acesta sustine ca a fost batut in detentie de catre Ristea Priboi. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.