Anchetele privind fondurile alocate politicienilor englezi au mai facut o victima in tabara premierului Tony Blair. Acordarea de titluri onorifice in schimbul unor imprumuturi era una dintre tacticile folosite de un fost consilier al premierului b

Anchetele privind fondurile alocate politicienilor englezi au mai facut o victima in tabara premierului Tony Blair.

Acordarea de titluri onorifice in schimbul unor imprumuturi era una dintre tacticile folosite de un fost consilier al premierului britanic in strangerea de fonduri pentru proiectele acestuia. Cel putin asta a reiesit dintr-o ancheta a autoritatilor britanice, soldata cu arestarea lui Des Smith, fost consilier guvernamental pentru Educatie. Potrivit cotidianului Daily Telegraph, ancheta a pornit de la plangerea unor parlamentari nationalisti scotieni si galezi, care sustin ca Partidul Laburist ar fi oferit titluri onorifice in cazul a patru oameni de afaceri care au acordat formatiunii lui Blair imprumuturi de aproximativ 6,5 milioane de euro inaintea ultimelor alegeri. Sumele nu au fost declarate Comisiei electorale, deoarece in mod oficial acestea erau imprumuturi, nu donatii.
SCOLILE LUI BLAIR. Des Smith a condus, pana anul acesta, Specialist Schools and Academies Trust (SSAT), o institutie care a strans fonduri pentru un proiect al premierului Tony Blair privind crearea unui lant de institutii de invatamant de stat. El a cazut in capcana intinsa de un jurnalist si i-a dat de inteles ca donatorii ar putea primi recomandari pentru acordarea unor titluri onorifice sau nobiliare. De pilda, daca persoana cu dare de mana sponsoriza una sau mai multe scoli, putea primi un loc in Camera Lorzilor.
Telegraph ar putea beneficia de imunitate daca da mai multe detalii in legatura cu modul in care Partidul Laburist gestioneaza sistemul sau de sponsorizare.
NELAMURIRI. A fost luat deja la intrebari si presedintele SSAT, lordul Levy, care coordoneaza strangerea de fonduri pentru proiectul premierului Tony Blair. El va fi audiat de o comisie a Camerei Comunelor formata din membri ai tuturor partidelor. Lordul Levy va trebui sa explice rolul sau in strangerea unor fonduri acordate de persoane pe care premierul Blair le-a recomandat ulterior pentru ocuparea unui loc in Camera Lorzilor. Programul academic aflat in centrul anchetei reprezinta unul dintre cele mai apreciate proiecte de reforma a sistemului public. Initiat de Tony Blair, programul prevede ca pana in 2010 sa fie infiintate 200 de scoli.

SUB LUPA POLITIEI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.