Proiectul de lege privind reducerea TVA la alimentele de baza, apartinand liderului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost adoptat ieri de plenul Senatului cu 65 de voturi pentru si 34 impotriva. Proiectul de lege prevede reducerea TVA de

Proiectul de lege privind reducerea TVA la alimentele de baza, apartinand liderului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost adoptat ieri de plenul Senatului cu 65 de voturi pentru si 34 impotriva.

Proiectul de lege prevede reducerea TVA de la 19% la 9% pentru produsele alimentare de baza: carne, paine, peste, lapte, oua, zahar, ulei. El a fost sustinut, pe langa senatorii conservatori, de cei ai PSD, PRM, PD, precum si de senatorul liberal Cristian David. Proiectul de lege a primit aviz negativ de la Guvern pe motiv ca reducerea TVA la produsele alimentare de baza ar insemna un mare efort bugetar si nu ar insemna neaparat si reducerea pretului la alimentele la care va fi redusa TVA.
EXPLICATII. Initiatorul proiectului, Dan Voiculescu, a incercat insa sa demonteze motivatiile Guvernului explicand ca patronatele din industria alimentara au semnat o scrisoare in care se angajeaza ca o data cu reducerea TVA sa scada si ei preturile la produsele respective cu 10%, iar aceasta reducere sa se regaseasca in magazine. Dan Voiculescu a indicat si sursele bugetare care ar putea sa acopere efortul financiar, estimat la 15.000 de miliarde de lei, la care ar fi supus bugetul in urma reducerii TVA: suma ramasa la buget ca urmare a nemajorarii salariului minim pe economie, suplimentul bugetar din taxa pe viciu, suplimentul bugetar aflat in fondurile nationale de dezvoltare.
CRITICI. Dupa ce liberalul Varujan Vosganian a anuntat ca Alianta D.A. nu sustine proiectul conservatorilor, Dan Voiculescu s-a declarat profund nemultumit ca partenerii de Coalitie nu respecta PC. ""Din pacate l-am cautat ieri de cateva ori pe Calin Popescu Tariceanu pentru a incerca sa-l conving ca este bine sa ne sprijine in acest proiect. Tot din pacate nu l-am gasit, nu am putut vorbi cu dansul la telefon si ca atare consider ca lipsa comunicarii din partea lui inseamna un semnal. Sunt dezamagit ca premierul Tariceanu nu a vrut sa stam de vorba si imi rezerv dreptul fundamental de a analiza foarte atent relatiile pe care atat eu personal le am cu el, cat si relatiile pe care PC le are cu PNL. Nu acceptam sa fim tratati ca o masina de vot atunci cand au dansii nevoie sa ne cheme sa votam, iar atunci cand noi avem nevoie intr-o problema care nu era in interes de partid, nici macar sa nu avem dialog. PC nu accepta aceasta lipsa de respect (...). Am crezut ca avem un fel de relatii speciale, civilizate, de dialog"", a spus liderul PC aratand ca nu are astfel de relatii cu Marko Bela si cu Emil Boc . Dupa ce proiectul sau a trecut de plenul Senatului, Dan Voiculescu a precizat ca ""nu a fost vorba de un vot politic, ci de unul tehnic"". ""Ca atare nu se pune problema ca PD-ul ipocrit sau PNL-ul elegant au votat intr-un fel sau altul. PD a fost si ramane ipocrit atunci cand spune una si face alta pentru a castiga capital politic, PNL a fost si ramane elegant atat timp cat membrii partidului au comportament civilizat. Nu s-a schimbat nimic din punctul de vedere al PC de analiza a esichierului politic romanesc"", a explicat Dan Voicu-lescu sprijinul politicienilor pentru initiativa sa.
APRECIERE. Federatia Romalimenta a salutat decizia Senatului si a felicitat senatorii care, votand favorabil proiectul Partidului Conservator, ""au aratat ca acest inalt organism poate lua hotarari net favorabile populatiei"".

TARICEANU, SUPARAT PE DEMOCRATI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.