Oamenii de afaceri apreciaza predictibilitatea, stabilitatea legislativa si seriozitatea. Reprezentantii Puterii au avut grija ca aceste trei elemente sa nu caracterizeze sub nici o forma guvernarea actuala. Primarul general al Capitalei, domnul A
Oamenii de afaceri apreciaza predictibilitatea, stabilitatea legislativa si seriozitatea. Reprezentantii Puterii au avut grija ca aceste trei elemente sa nu caracterizeze sub nici o forma guvernarea actuala.

Primarul general al Capitalei, domnul Adriean Videanu, sugera deunazi ca mediul de afaceri este incantat de performantele economice ale guvernarii oranj. Multumirea nemarginita a oamenilor de afaceri reprezinta, in opinia domnului Videanu, garantia necesara pentru continuarea politicilor actuale.
Saptamana trecuta, a fost dat publicitatii un sondaj de opinie care masoara nivelul de multumire al mediului de afaceri fata de starea economiei nationale. Studiul Gallup a aratat ca cei mai multi dintre cei intervievati sunt nemultumiti de politica economica a Guvernului Tariceanu. Majoritatea subiectilor si-a manifestat ingrijorarea fata de socul pe care integrarea europeana il va avea asupra intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, cei intervievati au atras atentia ca actualul Executiv nu face nimic pentru sustinerea companiilor romanesti, astfel incat acestea sa poata face fata presiunilor concurentiale de pe piata europeana.
Managerii intervievati au aratat ca economia nationala merge aproximativ la fel ca anul trecut, dar ca problemele cu care se confrunta mediul de afaceri, in special companiile mici si mijlocii, sunt legate de nivelul mare al taxelor, de forta de munca, de pretul utilitatilor si de concurenta neloiala. Cei mai multi dintre cei chestionati au apreciat ca implementarea Cotei unice nu a avut o influenta pozitiva asupra propriei companii, ceea ce demonstreaza esecul politicii fiscale promovate de actuala guvernare.
Tot saptamana trecuta, doua dintre asociatiile reprezentative pentru mediul de afaceri romanesc, AOAR si UGIR 1903, au lansat critici vehemente cu privire la politica guvernamentala. Oamenii de afaceri apreciaza mai presus de orice predictibilitatea, stabilitatea legislativa si seriozitatea. Timp de un an si jumatate reprezentantii Puterii au avut grija ca aceste trei elemente sa nu caracterizeze sub nici o forma guvernarea actuala. Guvernul a manipulat piata prin zvonuri aruncate, dezminitite, reintarite, pentru ca ulterior sa fie definitiv anulate. Diminuarea cresterii economice si scaderea accentuata a productivitatii muncii ameninta capacitatea mediului de afaceri romanesc de a rezista cu succes in competitia cu firmele europene.
Reprezentantii mediului de afaceri exprima aceste ingrijorari de multa vreme, nimeni din actualul Executiv nu pare dispus sa ii asculte. Cu atat mai putin sa rezolve problemele pe care oamenii de afaceri le semnaleaza cu in-sistenta. Guvernul nu are o strategie viabila pentru sustinerea si dezvoltarea mediului de afaceri in perspectiva integrarii europene. De altfel, chiar domnul Videanu declara ca cel mai important este sa te gandesti la ziua de maine si ca este hazardat sa te apuci sa faci planuri pentru un viitor mai indepartat. Pozitia primarului general al Bucurestiului este reprezentativa pentru viziunea politica a Aliantei care guverneaza acum Romania.
Dialogul social dintre administratie si mediul de afaceri a disparut, iar companiile au fost lasate sa se zbata in hatisul de acte normative, de zvonuri si de dezmintiri promovate de Guvernul Tariceanu. Romania are astazi nevoie de politici structurate, coerente si stabile care sa conduca la indeplinirea cerintelor de convergenta ale Uniunii Europene, dar si la solutionarea dificultatilor cu care se confrunta oamenii de afaceri romani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.