Toti proprietarii vor fi obligati sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale incepand cu 1 ianuarie 2007. Anul nou le va aduce romanilor obligativitatea asigurarii caselor impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren
Toti proprietarii vor fi obligati sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale incepand cu 1 ianuarie 2007.

Anul nou le va aduce romanilor obligativitatea asigurarii caselor impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren, a anuntat Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor. Cine nu se va asigura nu numai ca va fi amendat, dar nu va primi nici un sfant despagubire de la stat daca locuinta ii este avariata de natura dezlantuita.
PRIME. Polita va fi obligatorie doar pentru constructiile destinate locuirii, nu si pentru dependinte si bunurile din casa. Guvernul a decis ca valoarea maxima garantata sa fie de 20.000 de euro, suma pentru care proprietarul va plati anual o prima de asigurare de 20 de euro. ""Daca o casa are o valoare mai mica, atunci se va asigura la valoarea respectiva si prima anuala va fi mai mica. Daca valoarea e mai mare, obligativitatea este sa se asigure pana la 20.000 de euro"", a explicat ministrul Blaga. Autoritatile nu le vor face sinistratilor asigurati case de caramida cu termopane daca aveau inainte un bordeie de chirpici, a mai spus Blaga. Guvernul va subventiona plata primei de asigurare pentru familiile care beneficiaza de ajutoare sociale. Nu vor putea sa se asigure cei care si-au ridicat, fara autorizatie, case in zone inundabile. La program vor participa toate societatile de asigurari autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care vor pune bazele unei societati pe actiuni, Compania de Reasigurare Impotriva Dezastrelor.
PROCEDURI. Discutia privind asigurarea obligatorie a locuintelor este mai veche, anul trecut fiind constituita o comisie in acest sens. Memorandumul aprobat de guvern va fi urmat de discutii la nivelul societatilor de asigurari, pentru stabilirea dataliilor si modalitatilor de aplicare a programului privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Statisticile arata ca circa 4%-5% din locuinte la nivelul tarii sunt asigurate pana in prezent, majoritatea acestora fiind in mediul urban.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.