Ieri, in Piata Constitutiei, comunitatea rroma a pus de-un targ prin care sa sarbatoreasca Ziua Internationala a Rromilor. Mestesugari din toata tara si-au intins ""lucraturile"", mii de mititei au sfarait pe gratarele late cat birourile de demnitari

Ieri, in Piata Constitutiei, comunitatea rroma a pus de-un targ prin care sa sarbatoreasca Ziua Internationala a Rromilor. Mestesugari din toata tara si-au intins ""lucraturile"", mii de mititei au sfarait pe gratarele late cat birourile de demnitari si romancele au impletit salbe pe ritmuri de jazz-romano.

Burnita sacaitoare ieri la pranz in buricul Bucurestiului. Rromii si-au pus in gand insa sa nu se dea dupa vreme si si-au instalat corturile langa Casa Poporului. O caravana a mesterilor veniti din toate zonele tarii s-a oprit sa faca o demonstratie de abilitate in ale ""cazanitului"", ""argintatului"" sau ""impletitului de podoabe"".
Printre ei, un rrom cu o esarfa pestrita fluturandu-i de sub haina tot dadea indicatii. E seful caravanei, presedintele Ligii Mestesugarilor Rromi, e un soi de impresar al lor din 2004, de cand s-a infiintat liga, si ii reprezinta pe la mai-marile foruri. Au nevoie de astfel de reprezentanti, zic ei, caci in Romania formeaza cea mai numeroasa comunitate rroma din Europa. Ultimul recensamant inventaria peste 400.000 de rromi, ceea ce-i face a doua minoritate a tarii, dupa cea maghiara.
ATELIERE AD-HOC. Nicolae Caldarar are un cort ticsit cu alamuri. A venit de la Sibiu cu ele si spera sa faca vanzare buna astazi. ""Cele mai ieftine, domnita, le am la 20 RON, cazanelele de miere, pentru mata le las la 15 RON, si preturile merg pana la 1.000 de euro cazanele de rachiu, oricum discutabil"", negociaza rromul sibian. Cazanele de botez, de gulas sau de rachiu ale lui Nicolae cica ar avea mare trecere la straini.

DIVERS. Argintari, caldarari si rudari au serbat ieri cot la cot


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.