Stelele care au masa mult peste masa Soarelui sfarsesc mai dramatic . Pe masura ce isi epuizeaza combustibilul nuclear, devin superuriase, cu volumul mult mai mare decat cel al uriaselor rosii. Apoi, sub efectul gravitatiei, are loc colapsul nucl
Stelele care au masa mult peste masa Soarelui sfarsesc mai dramatic .

Pe masura ce isi epuizeaza combustibilul nuclear, devin superuriase, cu volumul mult mai mare decat cel al uriaselor rosii. Apoi, sub efectul gravitatiei, are loc colapsul nucleului, iar energia degajata fragmenteaza steaua printr-o explozie imensa. Aceasta este starea de supernova. Supernovele stralucesc o vreme de miliarde de ori mai puternica decat Soarele. Dupa starea de supernova, in functie de masa initiala, ramane un corp ceresc de dimensiuni reduse, numit starea de neutron. Diametrul sau este de ordinul zecilor de kilometri. Densitatea acestor stele o depaseste cu mult pe cea a stelelor numite si ""piticile albe"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.