Timp de sapte zile, orasul Bacau s-a transformat intr-o adevarata capitala a culturii si a teatrului. Teatrul Municipal ""G. Bacovia"" din Bacau a fost in aceasta primavara, in perioada 31 martie-6 aprilie, gazda unui festival-concurs dedica

Timp de sapte zile, orasul Bacau s-a transformat
intr-o adevarata capitala
a culturii si a teatrului.

Teatrul Municipal ""G. Bacovia"" din Bacau a fost in aceasta primavara, in perioada 31 martie-6 aprilie, gazda unui festival-concurs dedicat in exclusivitate actorului si artei sale. Gala Star 2006 se doreste a fi un frumos inceput al unui eveniment care merita sa existe in spatiul teatral din Romania. Desfasurat la un nivel extrem de ridicat din punct de vedere al performantei actoricesti, de la recitalurile prezentate in concurs pana la recitalurile extraordinare, care au reunit nume dintre cele mai mari ale scenei nationale si internationale, precum Marcel Iures sau Maia Morgenstern, festivalul de la Bacau tinde sa capete, chiar dupa aceasta prima editie, un statut cu totul special. Este singurul festival concurs de one-man show din spatiul cultural sud-est european.
CONCURS. Au fost prezentate 13 recitaluri de la diverse teatre din tara si din strainatate, iar juriul, format din actorul Stefan Iordache si regizorii Dan Pita si Sanda Manu, a ales. Doua premii de excelenta, unul pentru Ilie Gheorghe, de la Teatrul National din Craiova, un extraordinar recital cu ""Iona"" lui Marin Sorescu, si Georges Ma€™Boussi de la Teatrul ""Zenga-Zenga"" din Angers, Franta, pentru o reprezentatie cu totul exceptionala in care muzica africana cantata live a creat o atmosfera cu totul aparte, francezii aducand cu ei un cu totul alt stil de interpretare. Premiile pentru cea mai buna interpretare masculina si cel pentru cea mai buna interpretare feminina au mers la Ala Mensicov, din Chisinau, respectiv, Zoltan Lovas de la Teatrul din Arad. Iar castigatorul marelui trofeu Gala Star 2006 a fost Adrian Vancica, el venind in concurs cu o piesa a lui Matei Visniec, ""Angajati-l pe claun"".
Cei doi directori ai Teatrului ""Bacovia"", dl Adrian Gazdaru si dl Gabriel Dutu (de asemenea, director al Galei) au transformat in aceste zile Bacaul intr-un adevarat centru cultural. Si, mai mult decat atat, au reusit sa aduca in teatru extrem de multi tineri, lucru remarcat de majoritatea actorilor prezenti la festival. Aceasta manifestare a conectat cumva teatrul bacauan la pulsul teatral romanesc si european, textele prezentate fiind dintre cele mai diverse, de la Shakespeare la autori contemporani.
PERFORMANTA. Recitalurile sustinute in fiecare seara, dupa concursul propriu-zis, au insemnat pentru publicul din Bacau reintalnirea cu mari actori pe care rar ii poti vedea reuniti intr-un singur festival. ""Ultima banda a lui Krapp"", extraordinarul spectacol al Teatrului Act din Bucuresti, in regia lui Alexandru Dabija si interpretarea lui Marcel Iures, alaturi de recitalul ""Sunt un orb"" al lui Horatiu Malaele sau ""4:48 Psychosis"" al Maiei Morgenstern, care a si incheiat Gala Star 2006, au facut deliciul publicului bacauan.
In ultima seara, dupa decernarea premiilor, in prezenta tuturor participantilor, a organizatorilor, a membrilor juriului si a presedintelui Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru - sectia romana, dna Ludmila Patlanjoglu, in fata teatrului, a fost ""dezvelita"" prima stea, daruita lui Ilie Gheorghe, impreuna cu Premiul de Excelenta.
Gala Star Bacau 2006 este cu siguranta o experienta de care Actorul are nevoie.

""Gala Star de la Bacau are toate sansele sa devina o manifestare teatrala importanta, pentru ca este dedicata actorului si artei sale"" -
Ion Parhon critic teatral


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.