Primul rege al romanilor, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, a ramas in memoria tuturor romanilor. Ziua sa de nastere, 7 aprilie (pe stil vechi)/20 aprilie (pe stil nou) 1839, nu putea fi trecuta cu vederea. Dezvoltarea Romaniei moderne se

Primul rege al romanilor, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen,
a ramas in memoria tuturor romanilor. Ziua sa de nastere,
7 aprilie (pe stil vechi)/20 aprilie (pe stil nou) 1839,
nu putea fi trecuta cu vederea.

Dezvoltarea Romaniei moderne se leaga de numele si munca titanica a lui Carol I, regele cu cea mai lunga domnie din istoria Romaniei, 48 de ani. Prin activitatea sa, intaiul rege al Romaniei unite si-a trecut numele in mica galaxie romaneasca a personalitatilor ce nu vor fi uitate niciodata. Impreuna cu Arhivele Nationale facem o mica incercare de a va prezenta amanunte din momentele de fericire, dar si de tristete ale celui supranumit Carol I Inteleptul.
PRIETENIA CAPETELOR INCORONATE. In fiecare an, cand omul adauga inca un an in tolba nevazuta a vremurilor sale, el vrea sa-si simta prietenii aproape, sa le poata impartasi din gandurile si sentimentele sale ori sa stie ca acestia nu l-au uitat. Carol I nu putea face nici el exceptie de la aceasta regula de mult nascuta a oamenilor. Regi, regine, printi ori oameni de rand, ei toti voiau sa-i ureze regelui toate cele bune. Istoria a pastrat unele mesaje sau vorbe ale unor ""martori oculari"". ""Satisfactia pe care o incerc cu ocazia celei de-a saptezecea aniversare a zilei Tale de nastere, si cu care profit pentru a-ti adresa sincere felicitari si calduroase urari de fericire care nu ar putea fi mai sincere si mai cordiale; Tu cunosti indeajuns sentimentele de profunda afectiune pe care Ti le-am marturisit deja de mult timp, incat poti sa-ti dai seama cat ma bucura un atat de fericit eveniment pe care il sarbatoresti in intimitatea dragii Tale Familii si care va fi de asemenea salutat prin aclamatiile unui popor generos intru prosperitatea caruia ti-ai consacrat toate eforturile cele mai asidue si eficace. Fie ca divina Providenta sa recompenseze opera vietii Tale prin constanta Sa protectie asupra Ta, asupra alor Tai si asupra tarii Tale. Numai bine (Vittorio Emanuele, Regele Italiei. Telegrama trimisa de la Roma, sosita la Palatul Regal la data de 20 aprilie 1909).

Principele Carol in etate de sase ani (1845)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.