In Romania, consumul
de cafea in randul adolescentilor si al tinerilor de pana la 22 de ani inregistreaza cea mai mare amploare, dintre substantele toxico-dependente.

Analiza a fost facuta in cadrul proiectului ""Prevenirea consumului de droguri in randul adolescentilor si tinerilor"", cercetare finantata de Ministerul Sanatatii si realizata cu sprijinul unui grup de tineri sociologi. Fetele consuma cafea mai des decat baietii, cu un procent de 6,08%, fata de 3,35% la baieti. In ceea ce priveste fumatul, varsta medie la care copiii incearca pentru prima data experienta tutunului este 12 ani (baietii - ei tind sa fumeze mai frecvent decat fetele) si 13 (fetele). Copiii si adolescentii din mediul rural fumeaza semnificativ mai putin decat cei de la oras. Daca fetele ii depasesc pe baieti in consumul de cafea, nu aceeasi este situatia cand vine vorba de alcool, consumul lui in randul fetelor fiind de 2,9%, dar cu o pondere mare (egala cu a baietilor) la consumul rar/ocazional de alcool (48,8%).
Toleranta tinerilor fata de consumul de droguri este foarte mica, cei mai multi (89,8%) considerand ca persoanele consumatoare de droguri ar trebui pedepsite cu inchisoare sau munca in folosul comunitatii. Consumul de droguri ilicit este mai ridicat in randul baietilor decat al fetelor, este mai mare in zonele urbane cu peste 100.000 de locuitori, creste o data cu varsta si este mai frecvent utilizat la tinerii intre 19 si 22 de ani decat la cei cu varste intre 11 si 14 ani.