Romania a trait ultimele luni cu obsesia steguletelor europene. Rand pe rand, diverse domenii de activitate publica au fost inrosite de oficialii de la Bruxelles, pentru ca ulterior tonurile cromatice sa se mai indulceasca. Variatia culorilor produce
Romania a trait ultimele luni cu obsesia steguletelor europene. Rand pe rand, diverse domenii de activitate publica au fost inrosite de oficialii de la Bruxelles, pentru ca ulterior tonurile cromatice sa se mai indulceasca. Variatia culorilor produce agitatie la Bucuresti cu atat mai mult, cu cat ne apropiem cu pasi repezi de o decizie definitiva din partea UE.
Agricultura si Finantele sunt criticate dur de oficialii de la Bruxelles. Managementul defectuos si incompetenta ministrilor au schimbat culoarea steguletelor europene pentru aceste domenii din verde in rosu.
Agricultura romaneasca se dovedeste a fi departe de aprecierile optimiste ale guvernantilor. Viitorul Romaniei, ca tara membra UE, depinde in mare masura de felul in care Guvernul va gestiona problemele agriculturii si problemele oamenilor care traiesc si muncesc in mediul rural. Din pacate, viziunea ""liberala"" asupra agriculturii nu produce performantele dorite de cetateni si de oficialii europeni. Programele publice dedicate segmentului rural sunt defectuos construite, dificil de implementat si ineficiente in raport cu obiectivele stabilite. In aceste conditii, ministrul Flutur este mai degraba interesat de conflictele politice decat de problemele severe cu care se confrunta agricultorii. Declaratiile spumoase, rostite printre dinti, fac deliciul presei, dar nu tin de cald sau de foame si nici de performante si reforma in agricultura romaneasca.
Monitorizarea corecta si informatizata a colectarii de TVA reprezinta o cerinta fundamentala a UE in domeniul Finantelor Publice. Cu toate acestea, Puterea portocalie, ocupata de reglarile de conturi guvernamentale, nu s-a ingrijit de implementarea sistemului cerut, astfel incat oficialii de la Bruxelles se vad din nou obligati sa fluture steagurile rosii. Alaturi de problema colectarii TVA-ului, atat Comisia Europeana, cat si FMI au semnalat dezechilibrele majore care afecteaza economia romaneasca. Derapaje semnificative se inregistreaza in politica fiscala, in politica bugetara, in procesul de restructurare, dar si in relatia dintre Guvern si BNR, in vederea accelerarii procesului de dezinflatie.
Din pacate, aceste critici nu reprezinta o noutate. Puterea politica refuza cu incapatanare insa sa asculte oricare alte opinii decat cele care confirma versiunea oficiala. In plus, incepand cu anul 2005, gestiunea politicilor publice a fost subordonata intereselor si obiectivelor politice. Coalitia guvernamentala nu mai functioneaza. Alianta PNL-PD isi traieste, probabil, ultimele luni inaintea unui divort crancen si spectaculos. Fiecare partid incearca acum sa acumuleze cat mai mult capital politic inaintea rupturii. Guvernarea a trecut pe planul secund sau, cel mult, este folosita pentru a servi interesele politicienilor Puterii.
Mizeria sociala spre care Guvernul impinge categoriile cele mai sarace nu isi gaseste loc pe agenda guvernamentala. Nimeni nu ii vede pe pensionarii care ies in strada, daramite sa ii mai si asculte.
Listele de medicamente compensate se schimba de la o zi la alta. Parintii stiau ca, in urma cu o luna, puteau sa cumpere un medicament pentru copilul lor bolnav. De la 1 aprilie nu mai pot, pentru ca preturile au crescut din nou.
""Revolutia fiscala"" trambitata in urma cu un si jumatate de Puterea portocalie a diminuat drastic fondurile pentru programele sociale, fara a pune nimic in loc. Comportamentul guvernantilor se traduce prin nepasare si lipsa de respect fata de omul de rand. Steagurile rosii europene sugereaza, de fapt, disperarea milioanelor de cetateni ai Romaniei, care se confrunta atat cu neajunsurile vietii de zi cu zi, cat si cu incompetenta guvernarii portocalii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.