In satele izolate din judetul Bacau, tot mai multe femei nasc fara asistenta medicala. Prea sarace sa mai poata plati serviciile de la Maternitate, tarancile nevoiase isi ascund sarcina, si numai in caz de complicatii cheama Salvarea. In urma c

In satele izolate din judetul Bacau, tot mai multe femei nasc fara asistenta medicala. Prea sarace sa mai poata plati serviciile
de la Maternitate, tarancile nevoiase isi ascund sarcina, si numai in caz de complicatii cheama Salvarea.

In urma cu o saptamana, in satul Gorghesti, Lucretia Radu, 28 ani, nastea pe intuneric langa veceul vecinilor. Femeia a lepadat un prunc de 3,6 kg si 48 cm - dupa cum aveau sa constate a doua zi politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale. In aceeasi noapte, un caine a gasit nou-nascutul si l-a dus intr-o livada, unde i-a mancat manutele si piciorul drept. Peste alte cateva zile, cadavrul avea sa ajunga pe masa medicilor legisti, care au stabilit ca pruncul nu era viu cand a aparut pe lume.
PRIN NOROI. Gorghesti numara vreo 300 de suflete care traiesc izolate intre dealuri, din cauza celor 5 km de drum de pamant dintre catun si sosea. Primavara, drumul de tara se transforma in mocirla, iar ambulanta nu poate intra in ""Valea Plangerii"" - cum o numesc satenii.
""Pe la 4 noaptea, am dat telefon la Salvare, sa vie s-o ia pe fata mea. Ne-o zis ca vine numai pana la sosea"", spune Aurelia Pavel, mama Lucretiei. Vecinii si rudele au inhamat doua vaci, au urcat-o pe lehuza in car si au pornit prin ghiol. Vacile au intrat in mal pana la burta si carul s-a impotmolit. ""De la Salvare suna si ne spunea ca nu ne mai asteapta, si noi am apucat cu vacile pe-o miriste. Am
luat-o la vale, era sa ne rasturnam"", isi aminteste Aurelia.
IN CASA. Medicul de familie Catalin Andriescu stie cat de saraci sunt pacientii sai: ""Credeti ca au bani sa mearga la spital inainte sa le vina sorocul? N-au o gaina in fata usii, n-au gard. De unde sa plateasca spitalizarea? De unde bani pentru masina cand gravida iese din spital?"". Astfel, tarancile din satele rasfirate sub dealuri sunt nevoite sa nasca la domiciliu. ""La fel ca in Olanda sau America, pentru ca si acolo multe femei prefera sa nasca acasa. Decat sa plateasca 5 mii de euro la spital, isi angajeaza o moasa calificata"", spune doctorul Andriescu. Insa in Bacau, taranii au metode mult mai experimentale. ""Si eu am fost mosit acasa. Cum se face? Cand i se rupe apa, sar vecinii s-o ajute. Care o apasa pe burta, care o unge cu ulei pe la «jucarie», si asa iese copilul. Totu-i lunecusul. Ce, parca doctorua€™ ii face mai mult, ii face o injectie sa i se desfaca oasele"", povesteste un consatean. Din cauza ca a asteptat sa nasca in batatura, Lucretia Radu a pierdut mult sange si a ajuns la spital in soc hemoragic.
FARA LEGE. Sotul ei, Gheorghe Radu, isi aminteste noaptea cand nevasta sa a intrat in casa si, cu o ultima suflare, i-a zis: ""L-am pierdut si pe asta"". Barbatul a auzit-o prin somn si s-a gandit: ""Daca l-a pierdut, eu ce pot sa-i mai fac?"", si s-a intors pe cealalta parte. Insa femeia a inceput sa geama, i s-au dat ochii peste cap si Gheorghe s-a trezit sa o bage cu capul in caldare.
""Daca nu era sa-i fie rau, nu mai afla nimeni de copilul asta. Nici Salvarea, nici Politia"", spune sotul, om cu ochi negri si ageri ca de viezure. Gheorghe Radu nu stie ca orice copil adus pe lume trebuie inregistrat la medic prin certificat constatator. De asemenea, el nu stie ca mama copilului are dreptul la indemnizatie de nastere, chiar daca a nascut un copil mort. Daca ar fi stiut ce spune legea, sotii Radu nu ar mai fi ascuns nici avortonul de sapte luni, ""ingropat in gradina, anul trecut"" - dupa cum marturiseste Aurelia, mama Lucretiei.
TRADITII. Aurelia Pavel are cinci copii si pe toti i-a nascut acasa. ""Am fost la vece, mi s-o rupt apa si am venit in bucatarie. L-am facut in pat, cu picioarele inainte."" Asa l-a nascut pe Daniel, care a implinit 27 de ani la 28 martie a.c. Pe Lucretia a nascut-o in caruta, in drum spre spre dispensar. Pe Sorina, in varsta de 10 ani, a nascut-o in sareta postasului, intr-o padure. Nimeni din familia Pavel nu e in evidenta dispensarului, le e teama ca trebuie sa plateasca pentru inscriere. In timpul sarcinii, Lucretia nu a mers la medicul de familie. ""Toata iarna a purtat cizme de cauciuc. Cum sa nu scoata un copil putred din ea?"", se plange sotul. Gheorghe a tot rugat-o pe nevasta-sa sa mai astepte cu nasterea, pana la targul de joi, cand dorea sa cumpere un purcel. Sorocul n-a mai asteptat, si acum Gheorghe isi rupe caciula de ciuda. ""Am auzit c-o sa ma usture chelea si pe mine, vor sa ma ia la puscarie"", spune Gheorghe, om in toata puterea, care lucreaza cu ziua prin sat sa-si cumpere porc.

IMPREUNA. Maria, 7 ani, si Madalina, 5 ani, il iubesc pe Ghiocel, catelul care le-a ""gasit"" fratiorul in livada


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.