Ieri, in prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Academia Romana a premiat personalitatile academice din tara si strainatate, pe toti cei trei sefi ai statului din 1990 incoace si ziaristi. Ceremonia a avut loc in aula institutiei si a m
Ieri, in prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Academia Romana a premiat personalitatile academice din tara si strainatate, pe toti cei trei sefi ai statului din 1990 incoace si ziaristi.

Ceremonia a avut loc in aula institutiei si a marcat implinirea a 140 de ani de existenta.
DISCURS. In deschiderea manifestarii de premiere a luat cuvantul Eugen Simion, aflat la finele celui de-al doilea mandat in fruntea Academiei Romane. El a urat Academiei ""sa dureze si sa stea teapana si demna in istorie"", iar apoi i-a dat cuvantul presedintelului tarii. Traian Basescu a tinut un discurs omagial à la Catavencu. Dupa o scurta trecere in revista a istoriei Academiei Romane, de la 1866, data infiintarii, pana la 1877, presedintele a trecut brusc in prezent, la ultimii 16 ani. Basescu a subliniat ca, fara contributia academica, Romania nu ar fi ceea ce este.
DE 3X PRESEDINTE. A urmat premierea personalitatilor academice din Franta, Austria, Ungaria, Republica Moldova si a celor trei presedinti ai Romaniei si ai presedintilor in viata ai Academiei Romane. Cum Eugen Simion nu putea sa-si ofere singur distinctia, i-a revenit Patriarhului Teoctist sa o faca, si el membru de onoare al institutiei. Din nefericire, momentul a fost incarcat de penibil, deoarece Patriarhul a crezut ca el este cel premiat. Ca atare, a tinut un discurs de multumire si a plecat cu premiul, un triptic efectuat cu sprijinul Bancii Nationale, insemn primit si de Traian Basescu, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. S-au mai oferit unei serii de personalitati Ordinul National in Grad de Cavaler si Medalia Nationala pentru Merit.
ONOR, ZIARISTI! Grabit sa ajunga la intalnirea cu CNSAS, Basescu a fost convins de Eugen Simion sa mai reziste 10 minute pana la finele ceremoniei. Varujan Vosganian a primit astfel in fata presedintelui Diploma Meritul Academic, asemeni lui Alexandru Bogdan si Dorina
RUSU. Nici ziaristii nu au fost uitati de catre Academia Romana. Lui Victor Ciutacu, redactor-sef adjunct la Jurnalul National, i-a fost inmanata diploma Distinctia Culturala, pentru promovarea valorilor culturii si stiintei. Aceeasi diploma le-a fost acordata lui Razvan Dumitrescu, de la Realitatea TV, Feliciei Mocanu, de la Radio Romania Actualitati, si Melaniei Vergu, de la cotidianul Gandul.
INVITATI. Printre participanti s-au numarat personalitati de seama ale vietii publice si academice: ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, Nicolae Manolescu, Constantin Balaceanu-Stolnici, Mugur Isarescu, Dan Berindei, Daniel Daianu, Grigore Vieru s.a.
Ziua a continuat cu deschiderea oficiala a Adunarii Generale pentru alegeri, urmand ca astazi sa se decida cine va conduce timp de patru ani destinul Academiei Romane.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.