Declaratiile belicoase la adresa justitiei facute de-a lungul timpului i-au adus pe seful statului, Traian Basescu, si pe primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, in postura de a fi ""analizati"" de membrii Curtii Constitutionale (CC).

Ieri, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Gilca, a cerut CC sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre cei doi politicieni, pe de o parte, si autoritatea judecatoreasca, reprezentata de CSM, pe de alta parte, si sa ia masuri ""pentru restabilirea ordinii constitutionale"" intre autoritatile statului.
DINTR-UN AN. Toate declaratiile presedintelui si ale premierului, din ultimul an, acuzatoare la adresa judecatorilor, in general, precum si ""manifestarile ofensatoare"" ale ministrului de Justitie, Monica Macovei, ori atitudinea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de instigare la nerespectarea unor hotarari judecatoresti fac obiectul sesizarii Curtii Constitutionale. CSM considera ca aceste declaratii grave au avut ca efect crearea unui dezechilibru intre puterile statului si chiar a unui ""blocaj institutional"".
EFECTUL CHITARU. ""Cetatenii nu vor mai apela la o justitie despre care aud mereu cele mai rele lucruri cu putinta, ci isi vor face dreptate singuri (cazul Chitaru), cu consecinte incalculabile privind disolutia autoritatii de stat"", se arata in documentul semnat de presedintele CSM. Curtea Constitutionala va stabili termenul de dezbatere dupa prezentarea punctelor de vedere ale autoritatilor publice implicate. (Violeta Fotache, Miruna Pasa)