Acum cateva zile ne-a sunat la redactie Marian Achim. Ne-a spus ca a fost vreme de mai multi ani institutionalizat in casele de copii din judetul Arges. Ne-a povestit la telefon ca a fost violat, batut si internat la balamuc ca sa nu ""transpire"" ce stia despre abuzurile care se petrec in casele de copii din Arges.

Ajunsi in Pitesti am dat peste un tanar slabut, imbracat la costum. Are doar opt clase, dar vorbeste extrem de coerent; citeaza articole de lege si cunoaste ceea ce putem denumi ""limbajul institutional"".
ARUNCAT DE PE SOBA. Marian s-a nascut in 1983. A fost abandonat inca de la nastere si a ajuns in casa de copii din Rucar. Pe la 10 ani, conform unui groaznic obicei local, i-a venit sorocul: adica baietii mai mari din institutie au inceput sa-l violeze. Treaba asta nu se petrecea doar cu el. Era o ""traditie culturala"". Intre 10 si 16 ani erai violat si umilit, pus sa speli ciorapii celor mai mari, sa fii servitorul lor, pentru ca apoi, dupa o anumita varsta, sa devii din victima calau. Dupa cum spune Marian, lucrurile acestea se petreceau sub privirile indiferente ale educatorilor si cadrelor medicale din casa de copii. In timp, baiatul a fost violat de nu mai putin de opt adolescenti mai mari. La inceput, a incercat sa se opuna. A fost ""pedepsit"". Una dintre metodele de tortura favorite ale violatorilor era ""aruncatul de pe soba"", adica baiatul supus supliciului era legat cu o sfoara de un scaun, era obligat sa se urce pe soba, apoi scaunul era tras si el cadea. De cele mai multe ori, joaca asta se lasa cu luxatii sau vanatai la cap. Asistentele medicale se margineau sa puna un pansament, fara sa intrebe ce
s-a intamplat. O alta forma de tortura era ""spalatul sosetelor"". Pentru diverse delicte, cei mai puternici ii obligau pe cei mai slabi sa spele aceeasi pereche de sosete de zece ori la rand. Cand ""condamnatul"" ajungea la a noua spalatura, apareau niste baieti care urinau pe sosete si ""procedura"" era reluata de la zero.
In 1996, Marian a reclamat directorului Nicolae Radulescu cele intamplate. Raspunsul a fost sec: ""Stai, ma, potolit, ca iar te bat astia!"". Nemaisuportand atmosfera de la Rucar, a spart cauciucurile de la masina directorului si a fost transferat disciplinar la casa de copii de la Priboieni. A ajuns intr-o mizerie si mai mare; aici, educatorii erau deosebit de brutali, dadeau cu pumnul, cu joarda, cu parul. Pentru personal se gateau separat feluri de mancare mai consistente. Marian, cand era de serviciu la bucatarie, lua din ""mancarea buna"" si dadea copiilor; era batut crunt. Directorul Bondoc si fiul sau, angajat educator, erau tartorii locului. Marian
i-a cerut directorului transferul inapoi la Rucar; Bondoc a fost de acord, dar i-a cerut sa se supuna unui examen psihiatric. Fiindca era ""recalcitrant"", a fost internat la ospiciu.

CONDAMNARE. Printr-o hartie emisa-n graba,
Marian Achim a stat patru ani la balamuc