Cresterea TVA de la 19 la 22% sau colaps? Acesta pare a fi mesajul, din ce in ce mai insistent, al organismelor financiare internationale si al Bruxelles-ului. Finantele arunca informatia pe piata pentru a fi ""rumegata"", iar anumiti purtatori d
Cresterea TVA de la 19 la 22% sau colaps? Acesta pare a fi mesajul, din ce in ce mai insistent, al organismelor financiare internationale si al Bruxelles-ului. Finantele arunca informatia pe piata pentru a fi ""rumegata"", iar anumiti purtatori de vorbe despre cifre incearca sa ne faca mai usor de inghitit pilula amara.
Intre timp, natiunea mai vrea si altceva decat circ si paine. Poate n-ar strica si niste carne, si niste oua, si niste lactate proaspete. Stiti cum se spune: painea prosteste. O dovedesc si statisticile privind inteligenta in Europa. Suntem in coada clasamentului, oricat de destepti si descurcareti ne-ar parea ca suntem.
Ei, aici am atins o adevarata problema. Daca in privinta gradului de inteligenta s-ar putea sa mai rasara si cativa onesti, care sa recunoasca faptul ca nu prea au dat pe la scoala si nici cartile nu li s-au lipit prea mult de maini, in privinta descurcatului situatia se schimba dramatic.
O demonstreaza economia subterana, care a innegrit-o de ciuda pe cea curata, luminoasa. Intreprinzatorii onesti pun umarul la cresterea veniturilor bugetare ale tarii, intreprinzatorii descurcareti inventeaza, la minut, metode prin care statul sa fie ocolit, nu si buzunarul lor. Sa achite fraierii economiei darile la stat, descurcaretii o pot lua pe cai ocolite in lupta cu dusmanul de la Finante, si chiar cu cel de la Garda Financiara.
Evaziunea fiscala este in floare in industria alimentara, la fel cum da pe dinafara la tigari si alcool. Mai ieri, un patron de societate, care prelucreaza carnea, ne impartasea metodele puerile, pana la urma, dar eficiente, prin care cei care vor sa ocoleasca platile la Bugetul de stat o pot face nestingheriti.
Vand cea mai mare parte a cantitatii de carne fara acte, iar cu un aviz de expeditie distribuie carne si produse din carne, mai multor magazine, in aceeasi zi. Asa se intampla si cu laptele, si cu painea - alimente de stricta necesitate.
Si-atunci, de ce atata reticenta in privinta aprobarii reducerii TVA-ului la alimentele de baza? Ar insemna un ajutor substantial pentru milioane de familii, in special cele care au si copii si care au ajuns sa lucreze numai pentru a-si asigura hrana zilnica. Hrana pentru a supravietui, nu delicatese! Cum bine spunea tot un industrias roman, inainte de a€™89, copiii nu mancau fructe exotice, pentru ca nu se gaseau, iar acum sunt pe toate tarabele, dar sunt greu accesibile celor care traiesc din salariul minim sau chiar mediu pe economie.
Reducerea TVA la alimentele de baza este initiativa conservatorilor, sustinuta pana acum de PSD si PRM. Alianta D.A., in special PD, are ezitari, probabil, pentru ca, la fel ca si in cazul legii confiscarii averilor nejustificate, initiativa nu i-a apartinut.
Ar fi trist ca acesti politicieni sa fie atat de mici, incat sa refuze sa dea un ajutor atat de mare populatiei, cum ar fi reducerea TVA la alimentele importante. Si ar fi incorect ca presedintele tarii sa nu sustina o astfel de initiativa, care nu va secatui bugetul, ci dimpotriva, il va revigora, daca tot vrea sa dovedeasca faptul ca este presedintele tuturor romanilor, deci si al celor infometati, si ca se situeaza deasupra intereselor de partid.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.