Decaderea ""echipei portocalii"" din Ucraina se datoreaza in mare parte acordului dubios incheiat cu Rusia pentru a pune punct ""razboiului gazului"" care a afectat majoritatea tarilor europene la inceputul acestui an. PACT CU DIAVOLUL. Totul a i

Decaderea ""echipei portocalii"" din Ucraina se datoreaza in mare parte acordului dubios incheiat cu Rusia pentru a pune punct ""razboiului gazului"" care a afectat majoritatea tarilor europene la inceputul acestui an.

PACT CU DIAVOLUL. Totul a inceput de la ambitiile gigantului gazier rus Gazprom cu privire la pretul gazului si proprietatea asupra retelei de transport ucrainene. In urma santajului care a lasat fara caldura jumatate din Europa, Kievul a cedat, fiind de acord cu infiintarea companiei RosUkrEnergo, care are legaturi cu Gazprom si investitori necunoscuti publicului larg. ""Viktor Iuscenko (foto) a venit la putere pe ideea transparentei, si totusi a insistat pentru o intelegere care mirosea de la o posta a coruptie"", sustine Mihailo Winnicki, profesor de sociologie la Universitate, care atribuie acestei afaceri esecul electoral al presedintelui.
FIRMA-FANTOMA. La trei luni de la aceasta intelegere, nu se stie nici cine detine RosUkrEnergo, nici ce operatiuni desfasoara aceasta, noteaza cotidianul New York Times. Cert este ca unul dintre cei opt directori ai RosUkrEnergo este Aleksandr Medvedev, directorul departamentului de export al Gazprom. Un altul este Konstantin Chuichinko, seful departamentului juridic al Gazprom si asociat al lui Putin. Firma face tranzactiile pentru furnizarea de gaz natural rusesc pentru Ucraina, si de acolo mai departe spre Romania si Ungaria. (Ana Ilie)

AFACERI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.