Preocuparea majora a specialistilor este sa tina pasul cu variabilitatea foarte mare a virusurilor gripale. Este concluzia lucrarii ""Prepararea vaccinului antigripal pandemic"", prezentata in cadrul celul de-al 2-lea Simpozion Acad. Nicolae Cajal ""

Preocuparea majora a specialistilor este sa tina pasul cu variabilitatea foarte mare a virusurilor gripale. Este concluzia lucrarii ""Prepararea vaccinului antigripal pandemic"", prezentata in cadrul celul de-al 2-lea Simpozion Acad. Nicolae Cajal ""Actualitati in virusologie si imunologie medicala"".

Lucrarea ""Prepararea vaccinului antigripal pandemic"" apartine conf. dr. Simona Ruta din cadrul Institutului de Virusologie ""Stefan S. Nicolau"". Potrivit autoarei, date recente publicate in revista Nature arata ca probabilitatea ca tulpinile aviare sa se modifice si sa se transmita interuman este redusa. Deoarece deocamdata tulpinile circulante nu pot infecta cu mare usurinta celulele pulmonare, reducand mult pericolul pandemiei.
PANDEMIE. In prezent, nimeni nu poate spune cu certitudine ca H5N1 va fi responsabil de pandemie. Dar sunt posibile diverse recombinari intre tulpinile virale. ""O ipoteza interesanta evoca posibilitatea unei recombinari intre subtipul inalt patogen H5N1 si subtipul slab patogen H9N2. Subtipul H9N2 este endemic in Orientul Mijlociu, unde areale intinse sunt populate cu pasari migratoare. Achizitia unor secvente H5N1 de catre tulpinile slab patogene endemice la pasarile domestice este ingrijoratoare"", avertizeaza conf. dr. Simona Ruta. Monitorizarea combinarii intre virusul gripei umane si virusurile aviare reprezinta preocuparea majora a specialistilor.
Cercetarile de laborator au evidentiat caracteristici asemnatoare intre tulpinile virusului uman din 1918, care a provocat aproximativ 50 de milioane de victime, si actualul virus H5N1. Pornind de la aceste asemanari, cercetarile actuale vizeaza stabilirea elementelor care au facut ca tulpina pandemica din 1918 sa fie atat de virulenta. Astfel, specialistii sunt preocupati sa izoleze acele portiuni din virus care-i confera acestuia nivelul ingrijorator de mortalitate. Dupa ce sunt izolati determinantii critici se poate prepara un vaccin antigripal.
TULPINI. Aceasta este procedura valabila atat in cazul vaccinului antigripal destinat omului, cat si vaccinului antigripal destinat pasarilor. In premiera, China a salvat 18 miliarde de pasari prin acest vaccin. De asemenea, Franta si Olanda au pus la punct un plan de vaccinare a pasarilor.
In ceea ce priveste virusul antigripal uman, Organizatia Mondiala a Sanatatii pune la dispozitia oricarui producator tulpinile virale recombinate. Acestea exista si la Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Din pacate, Institutul Cantacuzino are o capacitatea mica de productie si, dupa cum se stie, fiecare producator are misiunea de a acoperi, in primul rand, cererea interna si, in al doilea rand, pe cea externa.

2006-2007


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.