Romania risca sa plateasca din nou daune la CEDO, pe mana lui Daniel Morar, seful DNA si favoritul Monicai Macovei. Liviu Ciupe, om care a stat patru luni la beci fiindca actualului procuror-sef al DNA i-a placut sa se joace de-a anticoruptia si la Cluj, este hotarat sa reclame la Curtea Europeana abuzurile savarsite impotriva sa. Cine plateste?

Fostul sef al Regionalei de Drumuri si Poduri Cluj, Liviu Ciupe, nu a renuntat la ideea de a se adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). El nu poate face acest lucru in lipsa unei sentinte definitive si crede ca Inalta Curte de Casatie si Justitie tergiverseaza pronuntarea acesteia tocmai pentru a-l impiedica sa se adreseze Instantei de la Strasbourg.
DAUNE. ""Situatia este rezolvata, dar nu ma multumeste. Daunele morale mi s-au asigurat, la fel si cele materiale, dar nu ma satisfac. Mai ales la cele materiale s-au facut greseli mari. Mi s-au luat in considerare doar pierderile pe care le-am avut pe patru luni, cat am fost arestat"", a explicat Ciupe, spunand ca, de fapt, cel putin din punct de vedere financiar, a pierdut mult mai mult, pentru ca era membru a trei consilii de administratie unde nu a mai fost reprimit dupa iesirea din inchisoare. ""Sa fim seriosi, cine te mai ia in consiliul de administratie, dupa ce ai fost in puscarie?"", a punctat Ciupe, care a mentionat ca, potrivit unui calcul simplu, a ajuns la concluzia ca daunele au fost cu 800 de milioane mai mici decat a pierdut el in realitate.
""La CEDO nici nu pot incepe pana nu am o sentinta definitiva, data de Inalta Curte de Casatie. Au trecut trei luni si inca nu am aceasta sentinta. S-ar parea ca ICCJ tergiverseaza exact ca sa ies din termen, care este pana in iunie"", afirma fostul sef al Regiei de Drumuri.
Pe de alta parte, Liviu Ciupe nu are nimic de reprosat nici uneia din instantele prin care a trecut, despre care considera ca s-au pronuntat corect, desi, din declaratiile actualului sef DNA, pe atunci procuror la Cluj, Daniel Morar, reiesea ca Ciupe ar fi vinovat. ""Morar nu are dreptate. Eu pot dovedi oricand. Desi el a tot vehiculat o inregistrare telefonica, nu are nici un suport acea inregistrare si nici nu poate sta si nici n-a stat ca baza in proces"", a declarat Ciupe.
PROBA STRAMBA. Daniel Morar a adus ca proba in proces inregistrarea unei convorbiri telefonice care a avut loc intre Ciupe si Stefan Csillog, inculpat in acelasi dosar, in care cel de-al doilea spune ca pentru o parcare din Bistrita s-au folosit 176 de tone de asfalt, iar valoarea lucrarilor a fost de 150 de milioane de lei. ""Dar in urma expertizei am dovedit ca acel 176 a fost gresit pronuntat de Csillog si toata intelegerea a cazut. Rezulta si din convorbire ca m-am mirat. Au intrat, de fapt, 36 de tone. Era totusi o parcare, nu un teren de fotbal"", a spus Ciupe. Acesta sustine ca, daca procurorul Morar ar fi studiat un pic mai mult inregistrarea, nu s-ar fi ajuns la emiterea mandatului de arestare si nu ar fi stat patru luni dupa gratii. Ciupe este convins, insa, ca intreaga poveste a fost o razbunare politica. Acesta a mai precizat si ca inregistrarea a fost obtinuta in urma unei ascultari ilegale de catre SRI a telefonului sau.
Ciupe a mai povestit chiar ca unul dintre procurorii care l-au anchetat pe el si pe seful Drumurilor Nationale Bistrita, Alexandru Slavita, ar fi raspuns avocatului acestuia din urma - la intrebarea ""de ce l-ati arestat?"" - ca sa-i tina de urat lui Ciupe.
""Nici macar la inmormantarea mamei mele nu m-au lasat sa merg, desi aveam decizie de la Tribunal. A murit cat eram la Gherla, in puscarie. La ora 15 s-a trimis fax sa fiu retinut. ... Au fost abuzuri clare. A fost clar o comanda politica, dar asta e! Ce sa facem... Ne ducem crucea.""

AVANSAT DE MINISTRUL MONICA MACOVEI